Читај ми!

Никола Деспотовић победник конкурса Просвјетиног клуба младих за најкраћу дирљиву причу

У првој недељи фебруара 2021. године Клуб младих уметника Просвјете из Беча организовао је онлајн конкурс за најкраћу дирљиву причу. Након објављивања свих пристиглих прича уследило је онлајн гласање из ког је Никола Деспотовић, ИТ инжењер из Бијељине, изашао као победник.

Пошто су тренутно уживо активности обустављене, координатори Клуба Весна Шпирић и Урош Уљаревић фокусирали су се на виртуелне могућности те су расписали конкурс за креативне мислиоце.

Идеју су добили од великог писца Ернеста Хемингвеја. Хемингвеј се једном приликом кладио да може да напише најкраћу дирљиву причу од само шест речи. Добио је опкладу: "На продају: дечје ципелице. Никад ношене."

Од тада многи покушавају да понове овај мали експеримент у ком са тако мало речи треба да осмисле целовиту причу која би дирнула, растужила или насмејала читаоца. Клуб младих уметника се придружио овом изазову, с малом олакшицом: уместо шест, дозвољено је додати коју реч више, тако да прича има највише десет речи.

Победник конкурса је талентовани Никола Деспотовић, који је добио бесплатно учлањење у библиотеку Српског центра у Бечу. Специјалну награду публике је освојила Јована Миљковић из Лесковца, наставница у Школи српског језика у Бечу.

Друго место је заузела Алексадра Танасковић из Београда, наставница српског и немачког језика, док је треће место освојио Радован Вуковић из Бањалуке, студент Техничког универзитета у Бечу. Александра, Јована и Радован су као награде добили књиге од СПКД Просвјета, по избору председника Просвјете Срђана Мијалковића.

Клуб младих уметника се свима захваљује на креативном дружењу и најављује ускоро нове авантуре, јер како координаторка Клуба Весна Шпирић каже: „Уметнички дух Клуба никад не спава".

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво