Читај ми!

Зборник "Кроз Вуково слово – Ћирилица, обичаји и ми"

Аустријско културно удружење "Златна реч", чији је председник књижевница Славица Клеин, сваке године штампа зборник уз помоћ Министарства спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Зборничке књиге су посвећене увек неком другом књижевном великану који је у једном периоду свог живота боравио и стварао у Бечу. Ове године је зборник посвећен реформатору српског језика Вуку Караџићу, са акцентом на афирмацији књижевног стваралаштва младих, неафирмисаних и мање познатих стваралаца, као и савременим писцима изван граница њихових земаља.

Сâм зборник је подељен на поетске и прозне радове.

   Речи, речи и речи

   кад слово неум лечи

Паралелна тема зборничке књиге, уз Вука Стефановића Караџића била је "Обичаји и ми" у којој се углавном буде заборављена сећања и махом паралелизира древна традиција српског народа и савремени однос према њој.

„Признајем, да ми је било врло тешко одабрати најбоље ауторе. Одредиле су их нијансе у квалитету. Награђени су заиста досегли највиши ниво стваралачке писмености, наравно према мојим критеријима. Задане теме су обрађене у скали успешности од оних који се тек сижејно дотичу теме до оних који су овладали поетским и наративним изричајима", написала је др Вјера Рашковић Зец, председник жирија.

За одабир песничких и прозних радова који су штампани у зборничкој књизи „Кроз Вуково слово - Ћирилица, обичаји и ми" жири на челу са др Вјером Рашковић је одабрао 50 од 392 пристигла рада из Србије, Хрватске, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Аустрије, Мађарске па чак и из далеких Сједињених Америчких Држава.

  За уметнички изражај и квалитет радова награђени су следећи аутори:

Плакета за текст: Драган Вилић

Прва награда: Весна Секулић и Љиљана З. Терентић

Друга награда: Драгана Ђурковић Тошић и Драгица Бека Савић
Трећа награда: Милка Васић и Милан Чорак

Похвале: Радмила Бојиновић, Владимир Радовановић, Света Цакић, Инес Ерцег, Весна Ђукановић, Слободан Врховац, Љерка Петковић, Сретен Бошковић и Миладин Дабетић.

Млади првонаграђени аутори: Наталија Томић, Марија Васовић, Милица Боровчанин, Јована Глиџић, Тијана Нашпалић, Димитрије Дмитровић , Александар Максимовски су читали своје радове.

Због ситуације изазване Ковидом 19, организатори литерарног конкурса из Културног удружења „Златна реч" су били принуђени да виртуелно, преко интернета, организују представљање зборничке књиге. 

Зборник је објављен уз помоћ Министарства спољних послова -Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

На корицама зборничке књиге је илустрација Вука Караџића, рад Звонка Димитријевића академског сликара из Беча.

Мишљење о књизи је написао Милутин Ђуричковић, а уредник зборника је Славица Клеин.
Књигом је послата порука да је језик хранитељ народа, а књижевна манифестација коју традиционално организује удружење „Златна реч", полако али сигурно поприма интернационалне размере и на тај начин прича из једне заједничке књиге постаје комплетна и целовита.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво