Читај ми!

Резултати истраживања “Теслин народ - Матица и дијаспора на истом путу“

Теслина научна фондација из Филаделфије и Србије организовала је 13. фебруара онлајн конференцију "Теслин народ", посвећену односима матице и дијаспоре.

Спремност да улаже у своју отаџбину исказало је 70 одсто припадника српске дијаспоре а 74 одсто испитаника из матице и дијаспоре сматра да би наши сународници из расејања требали да имају макар равноправан ако не и повлашћен статус приликом инвестирања у Србији и Републици Српској. Веома велика већина испитаника (93 одсто) изразила је уверење да би деца наших људи, а која су рођена у иностранству, требало да имају иста права на школовање у матици, као и деца грађана Србије а њих више од 87 одсто мисли да дијаспора треба да има право гласа у матичној земљи. Упоредо са регулисањем бирачког права, 90,8 одсто анкетираних мисли да је потребно поново оживети рад Скупштине дијаспоре која би требало да има своје представнике у Народној скуштини Србије, али и да се нашим сународницима у дијаспори омогући електронско гласање, што је став 85 одсто испитаника - најважнији су закључци истраживања социолога, психолога и комуниколога из Србије, земаља у региону и српске дијаспоре а којим су координирали Теслина научна фондација из САД и Србије.

Своје виђење могућности за сарадњу матице и дијаспоре на овој онлајн конференцији изнели су Николина Милатовић Поповић, вд заменика директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, новинар и публициста Марко Лопушина, Јована Ружичић, оснивач Центра за маме и мреже „Репатс Србија", повратници из Америке Борис Шимурина и Тереза Крофворд, наша сународница из Торонта Јулиана Пандуревић, иницијатор петиције у вези са филмом „Дара из Јасеновца", професор универзитета у Мексику др Вишеслав Симић, председник покрета ГЕПС и професор Факултета организационих наука у Београду др Јован Филиповић, оснивач и председавајућа Српско-америчке гласачке алијансе проф. др Олга Раваси, професор филозофије на Факултету политичких наука у Београду др Часлав Копривица, главни уредник Информативне службе Српске православне цркве презвитер Оливер Суботић, председник Теслине научне фондације САД Никола Лончар, као и многобројни представници организација Срба у матици, региону и широм дијаспоре.

Пројекат истраживања „Теслин народ - Матица и дијаспора на истом путу" подржала је и суфинансирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, а потпуни увид у целокупно истраживање сви заинтересовани ће ускоро имати на званичној веб платформи Теслин народ (teslaspeople.com) где ће моћи додатно да се информишу и сазнају комплетне резултате по областима истраживања.

Конференцију Теслин народ у целости можете погледати на линку https://youtu.be/NQluMm6aZ7M

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво