Читај ми!

Уметност нема границе – будимпештански 12. Симпозијум уметности 360°

Удружење уметника Круг из Будимпеште традиционално једном годишње организује уметнички симпозијум у Будимпешти, где се окупљају уметници из целог света.

Ово није само место где  настају трајне вредности него и простор где се уметници пријатно осећају, а све што је добро не треба прекидати - поручују организатори. Вођени том чињеницом чланови овог удружења су се прилагодили условима пандемије изваним вирусом ковида-19. и на оригиналан начин организовали 12. Уметнички симпозијум, колонију 360°.

„Вирус нас не може спречити да стварамо, јер уметност je једноставно део нашег бића и смисао нашег постојања. Она нема границе, и управо због тога смо дошли на идеју да нашу традиционалну колонију прилагодимо новонасталим условима. Расписали смо конкурс на тему „Папир трпи све" и позвали уметнике да шаљу своје радове. Био сам изненађен бројем и разноликошћу материјала који нам је пристигао из већег дела света, па чак из Кине, Индије и Непала. Није било лако одабрати радове, тако да је заступљено 27 уметника из Мађарске, Србије, Хрватске, Русије, Немачке, Италије, Словеније и Непала", рекао је Милан Ђурић, академски ликовни уметник и председник Удружења уметника Круг .

Симпозијум се одржао последње недеље децембра 2020. године а резултати овог догађаја објављени су 15. јануара.

„Папир трпи све" наслов је конкурса и саме изложбе, а иако је папир лаган он има своју тежину, нарочито ако уметници своје мисли ставе на папир. Да стваралачка мисао није замрла, а да је свет уметника будан и спреман да реагује и за време највећих недаћа, потврдило се и овај пут. Међу пристиглим радовима запажамо дела професора Франца Цурка доктора ликовнотехнолошких наука и Музејског саветника, добитника многих награда и признања, као и професорице Славице Ердељановић Цурк и Споменке Алечковић. Ту су још радови графичких дизајнерки Јелене Дробац и Наталија Симеоновић из Београда, као и цртежи Рајка Ферка из Словеније и Силе Кампанини из Италије, односно фотографије Ивана Јакшића из Будимпеште.

Олга Ло из Русије завршила је Академију уметности у родном Санкт Петерсбургу, а на сипозијуму се представила радом инспирисаним футуристичким елементима. За ликовног уметника Гергељ Кошу, који је завршио Академију уметности у Милану, папир је неисрпна инспирација, а на радовима често користи утиснуте елементе, решетке и обрасце који му служе као полазна основа. Ово су само нека од имена чија су дела одабрана за изложбу у Галерији КРУГ, која се налази у самом центру Будимпеште у склопу славне палате Текелијанума, чувене задужбине Саве Текелије.

Учесници овог „дигиталног скупа" чији су радови одабрани позвани су да се  у 2021. години у Будимпешти, сходно могућностима и лично окупе за време петодневног симпозијума Круг 360°.  Том приликом ће поново бити приказана  изложба одабраних радова са овог конкурса, а публика ће тада имати прилику и да лично упозна ауторе.

Симпозијум је одржан уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и локалних српских самоуправа 5 и 13 округа у Будимпешти.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво