Читај ми!

Теслина научна конференција у Америци почела минутом ћутања убијеном Милану Лончару

После поздравне речи генералне конзулке Олгице Влајчић, из Мисије Републике Србије у ОУН, у Њујорку и широм САД почела је јуче са радом Теслина виртуална конференција 2021. године. Почела је минутом ћутања и одавањем почасти преминулом Милану Лончару из Филаделфије, који је убијен прошле среде испред своје куће.

Његов стриц, Никола Лончар, оснивач и председник Теслине научне фондације, која се десети пут по реду одржава конференцију у Њујорку, у хотелу "Њујоркер" у коме је славни научник преминуо, није присуствовао због жалости овом скупу. Конференцију је водила професорка Ешли Редфирн Несвик, директор за образовање у ТНФ и директор Теслиног научног центра Варденклиф у Њујорку. Професорка Ешли се последњих година бори да градиво о Николи Тесли уђе у основне и средње школе САД и да Американце уче о српском генију као о једном од највећих светских умова.

"Овогодишња Теслина научна конференција и церемонија додела награда Теслин дух заслужним личностима биће одржана као помен на убијеног Милана Лончара", изјавила је председавајућа професорка Ешли Редфирн Несвик.

У дискусији о лику и делу николе Тесле данас, у време ужасне пандемије, када човечанство тражи не само решење за овај здравствени проблем, већ и за опстанак на планети Земљи, учествовало је преко видео платформе четрдесетак угледних теслијанаца из САД, Европе и Србије.

Говорили су, између осталих, Роберт Свејн, диркетор за инжењеринг, Елвис Освалт, аутор нове књиге "Теслин свет", Хари Оунг, директор за науку у ТНФ, Крег До Видио, директор Теслаток телевизије, Мано Дивина, композитор Теслиних мелодија, Патрик Рајан и Стан Мулинс, пројектанти споменика Николи Тесли у Колораду Спрингсу, др Франсис Лестингл, председник Савета клуба "Никола Тесла" у Нијагари и Милена Татић Бајић, директор Теслиног клуба у Чикагу и Милица Савић, директор маркетинга ТНФ.

Из Србије су се јавили чланови Теслине научне фондације Предраг Карасовић, Александра Игњатовић, Јелена Шијан, Саша Јевтић и Бојан Милетић.

Кристина Гали је као модератор водила други део конференције у коме су о свом ангажману на представљању Теслиних дела у САД говорили браћа К. и Ф. Корум, Гари Петерсон, издавач, Марк Сејфер, издавач књиге "Чаробњак и рат" о Николи Тесли, као и Марк Алеси, извршни директор Теслиног научног центра у Варденклифу код Њујорка, где је српски геније некада имао своју лабораторију.

Сви учесници у раду ове конференције су били сложни у ставу да је "Никола Тесла као научник актуелан и данас у 21. веку, јер његова научна дела представљају основу за даљи технолошки развој планете и човечанства. Никола Тесла је светац науке".

Домаћица конференције Лана Ашанин, млада глумица са Флориде, водила је трећи свечани део Теслина научне конференције и церемонијалну доделу награаде "Теслин дух".

Награде су добили Андреја Вучковић, уметница са Новог Зеланда, др Франсис Лестингл, научник из Канаде, Елис Освалт, амерички писац, Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Весна и Жарко Ђерић, архитекте из Невесиња, Татјана Басова, уметница, Мирјана Радојчић, Фредли Фернадез, Џејмс Лиу и постхумно Анђело Грубишић, теслијанац из Велике Британије.

Стане Рибич из Трнове је, на пример, поставио бисту Николе Тесле у згради Радио и Телевизије Братиславе, приредио неколико изложби о Николи Тесли у Словачкој и ускоро отвара Српски музеј у Великом Међеру.

Отац и ћерка Жарко и Весна Ђерић су контруисали и поставили Теслин торањ у Невесињу и покренули кампању изградње ових торњева у свим местима где је српски геније живео.

"Сви ови теслијанци су на свој начин радили на представљању дела Николе Тесле и ширили у свету његов научних дух као пример за инспирацију и стварање нових изума", рекла је водитељка Лана Ашанин.

Наредна Теслина научна конференције биће одржана у Њујорку, током јануара 2022. године.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво