Читај ми!

Предлог Српској православној цркви да Никола Тесла постане светац

Теслина научна фондација из Филаделфије и њено руководство обратили су се Светом Синоду Српске православне цркве са предлогом да Никола Тесла постане светац. "Никола Тесла је имао је српско порекло и био је православни верник. Тесла је у правом смислу те речи донео светлост човечанству и Американци су га већ прогласили "свецем науке". Ми смо за то да буде и светац православља", каже предлагач Никола Лончар из САД.

"Високо поштовани архијереји Светог Синода СПЦ, предлажем Српској православној цркви, и молим, да на наредној седници Синода размотри предлог за канонизацију Николе Тесле и његово проглашење за Светитеља Српског. Предлажем Синоду СПЦ и да се 10. јули прогласи за верски празник посвећен Тесли. Ноћ између 9. и 10. јула обележавати у нашим храмовима широм света духовним бдењима и молитвама и празновати у знак признања Теслиних достигнућа у области науке и духовности".

Овај предлог је уз потписивање петиције на годишњицу смрти, на Божић 2021. године Светом Синоду СПЦ упутио Никола Лончар, верник из Филаделфије и председник Теслине научне фондације.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у парохијској кући православне цркве Светог Петра и Павла у селу Смиљану у Лици, где му је отац, прота Милутин, службовао. Крштен је већ следећи дан. Детињство је провео у цркви и порти и често је помагао оцу у вршењу службе. Комунисти су деценијама прећуткивали свештеничко порекло најпознатијег личког Србина. Шира јавност у СФРЈ и свету дуго није знала да му је отац Милутин Тесла био угледни прота, вероучитељ и национални радник првог реда, као и деда по мајци Никола Мандић, као и његов отац Тома Мандић. Ујак Тома Мандић је био парох горњограчачки и зрмањски, а други ујак Николај Петар Мандић, митрополит дабробосански. Из угледне породице Мандића изашло је око педесет свештеника Српске православне цркве. 

"Да се Никола Тесла никада није одрекао прадедовске вере православне и да се читавог живота молио Богу, потврђује нам и вајар Мештровић, коме је Тесла тридесетих година прошлог века казивао: „Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али је све то у суштини исто". Тесла је и другима препоручивао религију као одличну ствар. Хришћанство и будизам, веровао је, постаће најважније религије будућности", написала је Маргарет Чејни, аутор најновије Теслине биографије.

Када се владика Николај Велимировић сусрео са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе  да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју"?  „Не", одговорио је Тесла, „али  знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји".

Сам Никола Тесла је у Америци био кум Српске црквене општине у Гери на освећењу храма Светог Саве 1938. године. Био је и председник Српске црквено-школске општине у Њујорку, која му сваког Божића, када је умро, даје помен. На тај дан један од најпознатијих америчких листова "Њујорк Тајмс је написао „Умро је светац науке".

Звездана Скот, оснивач фондације „Рас" и члан фондације из Филаделфије често цитира Теслину изјаву:

"Ја сам остао Србин и преко мора где се испитивањима бавим, исто то би требало да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету".

 Тесла ујединио научнике широм света 

У образложењу свој предлога Светом Синоду СПЦ господин Лончар каже:

"Никола Тесла је имао је српско порекло и био је православни верник. Данас је најпознатији и најпризнатији Србин на Планети. Помињу га као творца електричне енергије, осветљења, као претечу космичких комуникација, мобилне телефоније, творца хеликоптера и човека стално у контакту са васионом. Теслина научна достигнућа су довела до напретка човечанства, а његове теорије се још увек проучавају и примењују у циљу даљег планетарног напретка. Тесла је у правом смислу те речи донео светлост човечанству и проглашен је претечом безичног преноса енергије и савремених комуникација".

„Никола Тесла и Теслин дан, који прослављамо широм света симбол јединства Срба и сарадње са пријатељима српског народа. Он доприноси сарадњи свих српских земаља и дијаспоре", сматра Звездана Скот.

Тесла је и разлог да Теслина научна фондација у Филаделфији и Теслино меморијално друштво у Њујорку, заједно са СПЦ покушавају да окупе све поштоваоце његове личности и дела, његових идеја и све научнике који проучавају српског генија.

„Теслолози, теслијанци уједините се у један Теслин народ, да заједно реализујемо снове и идеје великог Николе из Лике", порука је коју чланови ових организација шаљу обожаваоцима широм света.

Око ове идеје окупило се већ 10.000 научника, проналазача, истраживача, сипмпатизера Николе Тесле, који су смештени у велики интерет адресар Вебинер и преко њега ће међусобно стално бити на вези, онако како је српски геније то замишљао. Та интернет линија за Вебинер је закупљена за наредних пет година, да би теслијанци читавог света сарађивали.

"Остварење Теслин идеја широм света је прерасло у Покрет "Технолошка револуција је једина солуција". То је концепт живота младих људи на планети, који не желе да ратују за енергетске изворе и који желе чисту планету. Човечанство тражи оно што је Тесла понудио као идеју, слободне комуникације, мир и чисту планету. Следбеници ове идеје су исписали Деклерацију о независној енергији и слободи комуникација. Они ове приципе сматрају светињама новог света. То све чини Николу Теслу новим вођом човечанства", каже Никола Лончар, који се посветио намери да створи прави Теслин народ на планети и који припрема енглеско издање књиге "Теслин народ - Срби у Америци од 1815. до 2021. године".

 Теслина открића - добробит за цело човечанство

У Њу Џерсију се производи вино са ликом Николе Тесле. У Калифорнији је производи електро-аутомобил „Тесла" . Теслин лик и фигура представљају се на 33 споменика и бисте у двадесетак држава света.

Амерички Срби припремају за индустријску производњу свету Теслину воду. Наиме, у манастиру Шишатовац на обронцима Фрушке горе, како легенда каже, постојала је сребрна вода која је лечила колеру. Таква вода је пронађена и испитана у Банату. Америки Срби намеравају да је пакују у флашама које имају облик Теслиног торња и продају као лековито пиће.

Из свих тих разлога Теслина научна фондација из Филаделфије је још 2013. године упутила Светом архијерејском синоду и патријарху Иринеју предлог да се Никола Тесла прогласи за свеца. У Патријаршији СПЦ нам је тада потврђено да је предлог ТНФ са петицијом пристигао, али да се Синод о томе још није изјашњавао. И није се каснијих година на Мајском седници Синод СПЦ изјашњавао.

Сада је ово друга прилика да врх Српске православне цркве размотри идеју и петицију теслијанаца и свих Срба света да се Никола Тесла прогласи светим човеком.

"Проглашење Николе Тесле Свецем, ујединило би највеће научнике света и омогућило да Теслина достигнућа буду искоришћена за добробит целог човечанства. Интересантно је да су особе које подржавају овај предлог, разних вера, култура, боја коже, инелектуалних нивоа, односно, баш онако како је Тесла и желео - да свој рад дарује свима који сада њему узвраћају.
Моја жеља и циљ су, да надлежни архијереји у СПЦ размотре овај предлог, схвате његов значај за духовност православног и осталих народа, покрену поступак канонизације и Николу Теслу са вером у Бога, за српски народ прогласе свецем", предлаже Никола Лончар, који очекује да ће петицију ТНФ потписати најамње 100.000 Срба из расејања и отаџбине.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво