Читај ми!

Српско културно наслеђе кроз фолклор и традицију

Ансамбл народних игара и песама „Оро“ из Париза реализовао је свој нови пројекат у сарадњи са Српском допунском школом у Париском региону. Фолклорно друштво је, упркос прописаним здравственим мерама, образовало младе ђаке преко видео-конференција. Пројекат је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Кроз веома занимљиве презентације, ученици српске школе су се упознали са српским народним ношњама које су се носиле на Балкану последњих векова. Презентације су се одржале у периду од 25. новембра до 13. децембра 2020.

Учеcтвoвaла су српска одељења из места Париз, Бонди, Cанc, Пјерфит, Сен Мор де Фосе, Монтреј, Ањер, Рони су Боа и Иври сир Сен и Епон. Више од 250 ђака присуствовало је презентацијама и разговорима са фолклорним играчима.

Ирина Максимовић и Нина Грбовић су званични „економи" Ансамбла „Оро". Оне су задужене за уређивање костима и њихову припрему пре догађаја. Током овог пројекта, оне су изложиле костиме Ансамбла „Оро" испред младих гледаоца и причале им о значењу и историји сваког најпознатијег предметa. У пријатној атмосфери деца су била радознала слушајући историјске анегдоте и постављала су врло занимљива питања о детаљима приказаних костима.

На овај начин су се најмлађи припадници српске заједнице у Париском регону упознали са српским културним наслеђем и значајем традиције у очувању националног идентитета. Деца су била припремљена за сусрет са фолклорним друштвом јер је допунска школа у Париском региону урадила тематски час Коло, српско културно наслеђе, одакле се може преузети и презентација са укрштеним речима које је припремило фолклорно друштво.

Колико су деца била мотивисана, показују и њихови радови. Лука је из места Сен Мор де Фосе урадио покретну лутку у народној ношњи и послао учитељицама и Ансамблу, а многи мали ђаци су изразили жељу да похађају часове фолклора.

После карантина, АНИП „Оро" и српска допунска школа планирају наcтавак сарадњe кроз културне сусрете.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво