Читај ми!

Српска телевизија у Чикагу обележава 20 година рада

Главни уредник и директор те ТВ Тамара Весна поручила је да је телевизија почела с радом када није постојао Youtube, Фејсбук, нити дигитални формат слике и да је било потребно много труда свих запослених у том медију како би се "српски глас чуо широм Америке".

Пре 20 година су се у Чикагу, на ТВ каналу 34, зачуле речи на српском језику, а на екрану се појавила уводна шпица ТВ програма Српске Телевизије са кадровима Чикага, Београда и Србије.

Била је то прва емисија "Serb View" коју је могло пратити више милиона људи, а која се емитовала преко кабловске мреже у три америчке државе - Илиноису, Индијани и Вискансину.

Друга епизода "Serb View" емитована је уживо преко интернета у лајв стрим моду, што је у вријеме dial up интернета било невјероватно открице и достигнуће, међутим, од ливе стреам се убрзо одустало јер су тадашње програме преко интернета могли пратити само корисници најновијих рачунара и ISDN интернета.

Остаће забележено да у време када ни један програм светских ТВ станица попут BBC, NBS, CNN, FOX није био на интернету, смартфон није постојао, а тек по неки амерички радио је стримовао делимично свој програм, први лајв стрим ТВ програм био је из студија Српске Телевизије и на српском језику, наведено је у саопштењу те ТВ.

"Пресрећна сам и поносна што је један такав пројекат остао истрајан 20 година, а и још траје. Телевизија је један занимљив, али захтеван посао који тражи рад и посвећеност у сваком тренутку", казала је Весна.

Поред ТВ канала, тај медији данас има и портал Srpskatelevizija.com који, такође, прати разна културна дешавања у Америци и Србији много година уназад, а који, како је напоменула Весна, без помоћи сарадника из Србије тешко да би опстао.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво