Читај ми!

Невесиње: Теслин народ Тесли у част

Tesla Science Foundation са седиштем у Филаделфији сваке године додељује награде за достигнућа у технологији, образовању, култури и уметности, а која су у вези са Теслом и његовим радом. Одлуком Управног одбора Tesla Science Foundation одлучено је да пројекат и учесници пројекта у Невесињу буду награђени Tesla Spirit Award наградом и то за реплику Варденклифског торња.

Чињеница је да се у јавности недовољно говори о Тесли, највећем уму икада, о огромном значају његових открића за цело човечанство, као и о његовој невероватној скромности, несебичности, племенитости и духовности. Инспирисана његовим делом и животном филозофијом, Теслина научна фондација дошла је на идеју да изгради реплику чувеног Варденклифског торња, познатијег као Теслин торањ.

Варденклифски торањ изграђен је 1901. године на Лонг Ајленду (Њујорк). Торањ је замишљен као бежична преносна станица, преко које је Тесла намеравао да преноси поруке, телефонске разговоре и факсимилне слике, чак и преко океана. Теслин идејни пројекат био је да се изгради најмање тридесет торњева који би омогућили испоруку електричне енергије, и на тај начин повезали и осветлили цели свет.

Теслина идеја никада није остварена, али је постала основа даљем развоју бежичне трансмисије сигнала. Варденклифски торањ је уништен 4. jула 1917. године, на Амерички државни празник Дан независности.

Пројекат је подржао и председник Теслине научне фондације, Никола Лончар. Tesla Science Foundation са седиштем у Филаделфији и Теслина научна фондација у Србији представљају организације које настоје да на што ефикаснији начин промовишу Теслин допринос науци и човечанству, као и да омогуће што боље разумевање Теслиних бројних патената и проналазака који, без сумње, могу увелико допринети науци и квалитету живота у 21. веку. Кроз образовне програме, радионице, састанке и јавне манифестације, фондација окупља све који су истински заинтересовани за Теслину науку и заоставштину. Увек је отворена за нове чланове, ентузијасте, креативце, инвеститоре и све љубитеље Теслиног лика и дела.

Tesla Science Foundation сваке године на годишњем нивоу селектује по неколико ентузијаста и дођељује награде за достигнућа у технологији, образовању, култури и уметности, а која су у вези са Теслом и његовим радом.

Одлуком управног одбора Tesla Science Foundation (ТSF) одлучено је да пројекат и учесници пројекта у Невесињу буду награђени Tesla Spirit Award наградом.

Признање Tesla Spirit Award, TSF додељује сваке године, а до сада је додељено компанији Tesla Motors, Српској православној цркви у Њујорку, Музеју  Никола Тесла  у Београду, Теслином музеју на Лонг Ајленду и музеју Mid-America Science Museum у Арканзасу.

Поред тога, TSF ће на конференцији у Њујорку 16. јануара 2021. године, представити пројекат у циљу промоције и позивања других градова и земаља широм света да му се придруже.

Циљ пројекта је подизање својеврсног споменика Николи Тесли, који ће улепшати и осветлити део града и омогућити приступ бежичној интернет мрежи, са симболиком првенствене намене торња, и са идејом повезивања љубитеља Николе Тесле широм света. Предвиђено је да представља симбол новог времена, осликан у моћи, слави и савршенству.

Реализација пројекта управо креће из Невесиња, са циљем да се искористи као типски пројекат за изградњу торњева широм света и буде покретач многих других пројеката Тесли у част.

У току је израда амбијенталне расвете и острва кружног тока. Аутори идеје и пројекта су Жарко Ђерић, дипл.инж.грађ. и Весна Ђерић, дипл. инж. граф. инжењ. и диз. Сарадници су Драгомир Вуковић, дипл. инж. грађ. и Милован Самарџић, дипл. инж. арх. Радове финансира Дирекција за путеве Републике Српске, а радове изводи доо. Невесињепутеви са подизвођачима.

 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво