Читај ми!

Маја Ковачевић, Мајка Храброст у посети српској дијаспори

Пандемија вируса корона прекинула је јако успешну турнеју Маје Ковачевић, мајке једанаесторо деце по српском расејању, где је представљала своје песме и књиге. У ишчекивању попуштања пандемије и нових позива Срба из расејања, Маја Ковачевић подиже своју децу и пише нове књиге.

"Сарадња са Србима у дијаспори је мени заиста битна, јер људи из расејања искрено желе да куповином мојих књига подрже живот моје породице и моје патриотске напоре за развој српства. Лане и почетком ове године имала сам много лепу сарадњу са неколико црквених општина у дијаспори, које су ми организовале промоције књига у црквама и нашим организацијама у Бечу, Линцу, Минхену, Москви, Ротердаму, али и у Црној Гори и Републици Српској", каже Маја Ковачевић.

Мајка једанаесторо деце Маја Ковачевић је млада жена. Рођена је 1981. године у Краљеву. Има 39 година. Живи и ради у Краљеву. Води издавачку кућу „Глас Србије", уређује монархистички лист „Краљевске новине" и води удружење „Кнегиња Персида Карађорђевић" за препород српске породице. Њен покојни супруг Радиша Ковачевић и она кад су се венчали пожелели су да имају пуно деце.

"Моји родитељи имају двоје деце, мене и мог брата. Прадеда и прабака су имали осморо деце. Слика велике породице ми је увек била идеал. Пример на који треба да се угледамо су кнегиња Персида Карађорђевић и Света Анастасија Српска. Персида је родила десеторо деце. Један од њих био је краљ Петар Ослободилац. Света Анастасија је пре монашења родила тројицу дивних синова. Они су нам узор. У слици на којој за истим столом седи многобројна породица сам желела и лично да учествујем", открива нам Маја Ковачевић.

Њена деца су Милица (15), Милош (14), Милан (13), Михаило (12), Радош (10), Ратко (9), Ружица (8), Миодраг (7), Николина (6), Јован (4) и Ђорђе (3). Најмлађи син добио је име по вожду Карађорђу, али и надимак Бели Ђорђе. Сви живе у кући у селу Врдила код Краљева. Код подизања дома за бројну породицу помогло јој је сестринство манастира Жича.

Мајка Храброст, како је називају пријатељи и медији, је духовна особа, искрени у дубоки верник, Српкиња која је одана свом народу и својој Цркви. Управо јој је Српска православна црква највише помогла последњих година да посети српску дијаспору и наше људе у расејању упозна са животом једна од најбројнијих породица у Србији и са патриотским и литерарним радовима Мајке Ковачевић.

У сали Црквеног центра у Минхену крајем децембра 2019. године Маја Ковачевић је представљена као прави херој борбе против беле куге у Србији. Гошћу је пред препуном салом посетилаца представио јерођакон Стефан Југовић, који је истакао да је Маја аутор две занимљиве књиге, које говоре о женама које су познате и цењене у српској историји и православљу. То су Анастасија, мајка Светог Саве и Света Петка.

"Гостовање Маје Ковачевић у Минхену је значајно и због тога што је реч о жени која личним примером сведочи о значају породице, поготово са више деце коју подржава у православном духу и љубави", нагласио је јерођакон Стефан Југовић.

Било је врло интересантно када је Маја говорила о свакодневном животу у породици у којој има три ћерке и осам синова. И како њеној деци дневно треба шест векни хлеба и шест литара млека, осносно више од сто хиљада динара месечно за исхрану. Испричала је један симпатичан детаљ како њена деца једну чоколаду деле тако да свако добије по парче, али никад не забораве мајку. То је сасвим другачија ситуација од оне када једно дете добије по чоколаду, коју не дели ни са ким.

Посета Аустрији остварена је уз помоћ владике Андреја. Маја Ковачевић је наступила у бечкој цркви, а потом у Линцу.

"Током гостовања у Линцу једну моју песму отпевале су сестре Драгана и Марија Симић, а другу сам отпевала ја са ћерком Милицом. Публика је поздравила громогласним и дугим аплаузом наш наступ и моје предавање о белој куги и великим српским породицама", каже Маја Ковачевић. 

У непосредном разговору са српским верницима у Бечу и Линцу гошћа из Краљева је одговарала на питања, од којих је најчешће било оно како сама, после недавне смрти супруга Радише, подиже једанаесторо деце.

"Већина људи сматра да је многочлана породица проблем, гледају нас испод ока или осуђују. Српски народ изумире и мора да се врати националној традицији и цркви. Деца су највећи дар од Бога. Ниједног тренутка се нисам уплашила многочлане породице. Живот се увек наместио тако да нам Бог помогне. Ми сви у породици радимо. Најстарија ћерка Милица брине о млађима. Дечаци раде у кухињи. Ја водим издавачку кућу, националну ревију "Краљевске новине" и од 2015. удружење „Кнегиња Персида Карађорђевић, која се залажу за праве националне вредности и за бољи живот вишечланих породица ".

У Линцу су, на пример, Мајину промоцију организовале сестре Симић Марија и Драгана Симић, у Бечу Зоран Петковић, а у Холандији Ана Бибић и прота Војислав Билбија, духовник и певач православних песама.

На својим промоцијама у српској дијаспори Мајка Ковачевић је увек рецитована своју песму

"Зашто мајко", која почиње стиховима: "Зашто чупаш младо воће,

зашто не даш да се родим, када остариш ко ће по том свету да те води...."

 Подршка из света

Маја Ковачевић, како каже, има лепу сарадњу са Министарством спољних послова Србије, а посебно са амбасадорком Љиљаном Никшић, која је велика подршка њеној породици.

"На иницијативу амбасадорке Љиљане Никшић прошле године смо имали сусрет са Брајаном Малрунијем, српским зетом и бившим премијером Канаде и његовом супругом Милом Пивнички Малруни из Отаве. Уз њихову несебичну подршку изградили смо бунар за пијаћу воду у дворишту наше куће. Сличну помоћ добили смо и од амбасадора Славенка Терзића из Русије, док је био на дужности у Москви", подсећа нас Маја Ковачевић.

Њено удружење „Персида Карађорђевић" имало је част да у лето 2019. године учествује у Москви на Конгресу за живот. Потом је у Амбасади Републике Србије представила своју књигу "Света Анастасија српска" на руском.

"Одушевио ме је начин како се Руси боре за спас свог народа и како је држава узела у заштиту и појављује се као покровитељ читаве те акције. Оно што код нас још увек није случај јесте да су вишечлане породице тамо практично заштићене и да имају велике бенефиције", каже Маја Ковачевић.

Поводом осамстогодишњице аутокефалности Српске православне цркве снимљена и објављена њена нова песма посвећена Стефану Првовенчаном, монаху Симону, првом српском крунисаном краљу и његовом оцу Немањи.

"Мелодију је урадила Александра Гаруновић, а песму пева Слађана Јоловић. Песма је снимљена у Плавом студију Ивана Новаковића. Инспирација ми је била моја велика љубав према Немањићима и Светој мајци Анастасији", открива нам мајка једанаесторо деце, писац и национални радник Маја Ковачевић.

За свој духовни и патриотски рад Маја Ковачевић је 2015. године добила „Кондир Мајке Југовића" који јој је доделила Српска краљевска академија као награду мајкама које имају више од деветоро деце. На годишњој Скупштини „Друштва српских домаћина"у препуном парохијском дому Храма Светог Саве у Београду, мајци Маји Ковачевић је додељена плакета „Српска мајка".

Српске "Штајерске новине", европско гласило из Марибора, доделило јој је специјално признање "Златно перо Штајерске". Том приликом уредник Раде Бакречевић је рекао да је "Мајка Ковачевић нова српска хероина Милунка Савић".

"Све више је људи и организација из српске дијаспоре, које се интересују за моју породицу, за наш рад и борбу за српску породицу и уопште за бољи живот у Србији. У најави је позив за гостовање у једног европпској метрополи и граду са пуно наших људи. Ја лично волела бих да гостујем код Срба у Словенији, који доста пажљиво прате мој рад и дају ми пуну подршку. Чим пандемија корона вируса падне, верујем да ћу са мојом децом да кренем у нову посету Србима у расејању", обећала нам је Маја Ковачевић, позната као српска Мајка Храброст.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво