Читај ми!

Цицовић: Дејтонски споразум гарантује мир у региону

Тачно пре 25 година у америчкој војној бази Рајт Патерсон у Дејтону, у савезној држави Охајо, парафиран је Општи оквирни споразум о Босни и Херцеговини (БиХ) и његових 12 анекса, чиме је окончан рат и успостављен уставно-правни поредак у БиХ.

"Дејтонски споразум за нас у Републици Српској пре свега значи документ којим се успоставља мир у БиХ, документ који је обезбедио апсолутно потпуну сигурност и равноправност народа, и документ којим је БиХ дефинисана као субјект који је састављен од два ентитета и три конститутивна народа", изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Говорећи за емисију „Србија на вези - регион" Програма за дијаспору, поводом четврт века од потписивања Дејтонског споразума, Цицовић је нагласио да тај споразум није само успоставио мир већ је његовим анексима, пре свега Анексом 4, дефинисана и уставна структура БиХ, као и дефинисане надлежности како БиХ, тако и надлежности ентитета.

Међутим, одмах након потписивања Дејтонског мировног споразума политичари из Сарајева, односно Бошњаци, почели су да изражавају своје незадовољство тим споразумом, рекао је Цицовић прецизирајући да су они почели да успостављају амбијент у коме се не поштује основни документ једне државе а то је Устав БиХ.

Наравно, у тој својој активности бошњачки политичари су имали и безрезервну подршку једног дела тзв. међународне заједнице која је, на челу са Високим представником, подржавала урушавање тог Дејтонског споразума, рекао је Цицовић нагласивши да је „такво њихово понашање довело у ситуацију нас у Републици Српској да кажемо да је БиХ немогућа држава".

"БиХ и не може да постоји уколико не бисмо поштовали њен основни документ а то је Устав, који је гарант равноправности сва три конститутивна народа, а самим тим и гарант будућности БиХ", закључио је Цицовић уз поруку да је и тај устав, заједно са Дејтонским мировним споразумом, гарантују мир и просперитет у региону.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво