Читај ми!

Пуна подршка Митрополији и новој власти у Црној Гори

Представници народних скупштина српског народа у Црној Гори позвали су на чување аманета преминулог митрополита црногорско-приморског Амфилохија и исказали подршку формирању нове Владе Црне Горе која би, по њима, требало да допринесе побољшању статуса Срба у Црној Гори.

Веће народних скупштина српског народа Црне Горе је на својој седници одржаној, како се каже у Саопштењу за јавност, на Лучиндан 2020, пружило пуну подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама Српске православне цркве (СПЦ) у одбрани светиња, имовине и свештенства, као и администратору Митрополије епископу будимљанско-никшићком Јоаникију у обављању нове дужности коју му је поверио Свети архијерејски синод СПЦ.

На седници која је почела минутом ћутања за преминулог митрополита црногорско-приморског Амфилохија, јавности је упућен „позив да дани до сахране Његовог Високопреосвештенства буду дани жалости за све православне вернике".

Представници народних скупштина су, наглашавајући да се не стављају на страну ниједне политичке опције, позвали на чување аманета митрополита Амфилохија и исказали подршку формирању нове Владе Црне Горе која, по њима, „треба да допринесе побољшању статуса српског народа, чији је положај до сада био непримеран и несразмеран његовом процентуалном учешћу у укупном броју становништва у Црној Гори".

Заузимајући став да се наредни „попис становништва, планиран за 2021. годину, треба одржати, како би се грађани слободно изјаснили о националној, језичкој и верској припадности", представници народних скупштина су упутили позив мандатару (Здравку Кривокапићу) да што пре формирају извршну власт и доследно раде на уређењу бирачких спискова и законској обавезности пописа становништва, како би се избегле неправилности у изборним и пописним процесима.

Са састанка је такође упућен и позив да се што пре зауставе „неаргументовани и непринципијелни напади на Републику Србију и њене институције" јер се, како се истиче у саопштењу, таквим ставовима „непотребно компликују односи између две државе и изазивају несагледиве последице по јединство српског народа".

У име Народних скупштина српског народа у Црној Гори (наведених азбучним редом) Бањана, Бјелопавловића, Братоножића, Васојевића, Вранеша, Голије, Грахова - Старе Херцеговине, Дробњака, Дурмиторско-пљеваљског краја, Жупе никшићке, Зете, Куча, Љешанске нахије, Мораче, Озринића, Пиве, Пипера, Ријечке нахије, Роваца, Ускока и Црмнице, Саопштење за јавност, које преноси Српско народно вијеће (СНВ), потписао је председник СНВ др Момчило Вуксановић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво