Читај ми!

Победник деветог филмског фестивала у Лугану филм Маје Новковић

На деветом Other Movie Festivalu у Лугану победу је однео српски филм Маје Новковић „А сад се спушта вече".

Овај девети фестивал одржан је уз поштовање свих мера предострожности због пандемије коронавируса. Број учесника и публике је био ограничен, али је захваљујући доброј организацији на чијем челу стоји Драго Стевановић све је протекло у најбољем реду и по протоколу.

Филмови из преко 70 земаља, бројне онлајн и уживо конференције, дискусије на тему екологије, међуљудских односа, економије, привреде и здравства као и уметности су десет дана на многим језицима представљене публици који су овај фестивал пратили и уживо, али и на свим друштвеним електронским платформама.

Финално вече одржано је у Фоче Студију у Лугану.

Жири, који су чинили председница и режисерка Елена Гладкова, режисерка Лаура Аимоне, Паола Вандонија, режисер и Гиусеппеа Ђаноти, фотограф и новинар и наравно, уметнички директор фестивала Драго Стевановић, није имао лак задатак.

Такмичили су се филмови из различитих земаља, а победу је однео српски филм Маје Новковић „А сад се спушта вече", озбиљан кандидат и за Оскара, а који је недавно награђен и на фестивалу у Аустрији.

"Награђени филм "А сад се спушта вече" Маје Новковић је прича која оставља дубок утисак на гледаоца. Сваки кадар је попут слике, која прича живот две жене које прате ритам природе. Само визуелна снага филма успева да буде много ефикаснија од било каквог разговора и дијалога.

Награду за најбољу режију за филм "У земљи јутарњег смирења", жири је доделио Alessandru Pescetta ( продукција Италије и Јужне Кореје). Оригинална прича прожета емоцијама и уверењем да природа човеку даје талент за добробит живота. Кадрови су одлични и, од самог почетка гледалац се одмах уводи у душу лика, одмах стварајући интимни регистар. Посебна признања дата су Павелу Максимову из Италије за филм „Robin Food" као и Себастијану Пинсу из Белгије за филм „Трагови". Најбољи швајцарски кратки филм је "Фармер неба" Симона Габиоуда", рекао је Драго Стевановић.

Последњег дана фестивала одржано је и такмичење ВидеоАрт 2020. Жири је био у саставу проф. Гамал Мелека, председник жирија (Египат), режисер Antonio Schmidt (Швајцарска) и директор Fiorenzo Bernasconi (Италија).

Најбољи ВидеоАрт носи име „Била је ово луда година" Руперта Јорга, Немачка. Специјална награда председника жирија додељена је видеу "Црвени предлог другог чина" уметника Luca Di Bartolo, Италија.

"Управа фестивала такође је желела да посебно истакне значајне филмове приказане током 2020. године, које можете пронаћи на веб страници othermovie.ch. Поред тога, важно је истаћи одељак „Састанак - међународно такмичење за играни филм "Other Movie 2020" где смо доделили два посебна признања. Једну за филм Земља меда, Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова. Овај филм је имао две номинације за Оскара. Друго признање је отишло у руке Андреу Сегре за филм „Il pianeta in mare".

Захваљујемо се свима који су нас подржали да у овим тешким временима одржимо девети Other Movie фестивал. Није било лако, али смо мој тим и ја дали максимум од себе да уз све мере предострожности будемо на висини задатка. У складу са превентивним мерама, са жељом да се вратимо у биоскопе и истовремено бринући о здравственом контексту, верујемо да смо задовољили нашу верну публику, али и бринули о свим учесницима. Морам рећи да смо заиста храбро изнели све ово, десет дана под оваквим околностима је заиста изискивало енормну снагу и драго ми је да смо успели у томе. Надамо се да ће се сви љубитељи биоскопа следеће године вратити с новом снагом на десетогодишње издање фестивала. Овом приликом се захваљујем људима који су присуствовали отварању фестивала и дали тиме своју велику подршку нашем раду а то су градоначелник Марко Борадори и председник кантона Тићино Атилио Комета , који је и делегат за интеграцију странаца у канотону Тићину. Надам се да ће нам следећа година донети слободније дружење без икаквих рестрикција. Видимо се на десетогодишњици фестивала", рекао је задовољан исходом, директор фестивала Драго Стевановић.

 

 

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво