Читај ми!

Језик је хранитељ народа

Удружење писаца Седмица из Франкфурта је и поред ванредних мера заштите од корона вируса организовало традиционалне Октобарске сусрете писаца дијаспоре. Књижевни ствараоци, чувари матерњег језика и љубитељи лепе писане речи су се на овим, 26. сусретима окупили у просторијама Српског културног центра у Офенбаху.

Уз оне који су у ова тешка времена за дружење ипак успели да стигну, у програму су учествовали и они које је пандемија спречила да лично дођу. Тако су се у програму виртуелно преко великог екрана укључивали писци и песници из разних делова Европе.

Љубиша Симић, председник Седмице, пожелео је добродошлицу и једнима и другима, а посебно је поздравио Стевана Синђелића, конзула Србије у Франкфурту, који је пре почетка програма пренео поруку охрабрења писцима.

"Нека ваше перо буде оружје у борби за исписивање страница у некој будућој историји нашег народа у расејању. Ово време јесте тешко, али се морамо изборити и сачувати српску културу, традицију и све оне вредности које нас красе. Јединство које је у Седмици врло изражено и препознатљиво, добар је знак да смо на правом путу", истакао је Синђелић.

Програм је одржан под мотом Књиге и људи и слоганом који је исписао просветитељ Вук Стефановић Караџић: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ."

У програму су учествовали Драгица Шредер из Хилдена, Костадинка Коца Ђорђевска из Менхенгладбаха, Милош Милојевић из Ерлангена, Здравко Лазаревић из Баден-Бадена, Александар Саша Јовановић, Загорка Бунтхорнсаде и Љубиша Симић из Франкфурта, Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Злата Икановић из Хојзенштама, Љубиша Тиша Станковић из Кронберга.

Најдужи пут је превалила песникиња Даница - Дана Додић, која је на сусрете дошла чак из Париза.

"Увек се радујем да сретнем мени драге људе које дуго познајем. Октобарске сусрете нисам хтела да пропустим ни по цену карантина. Нисам се уплашила и храбро сам кренула на овај пут. У возу су нам неколико пута поновили да нас чека обавезно тестирање кад стигнемо у Франкфурт. Очекивала сам да ће да нас на станици сачекати бројни лекари и медицински радници. Међутим, све је било пусто, нико ме ништа није питао", рекла нам је Дана Додић.

Виртуелно су се у програм укључили Славица Мастикоса и Дубравка Драговић Шеховић из Београда, Тамара Ћирић из Ниша, Светлана Матић из Беча, Мирјана Стојановска из Битоља, Јелена Ћирић из Прага, Соња Столеска и Димче Шинпинкаровски из Струге, Љубинка Станков Перинац и Славомир Гвозденовић из Темишвара, Дијана Кондић Ђурић, Милан Ђурић и Драган Јаковљевић из Будимпеште, Сергеј Гловјук из Русије и Живко Вујић из Бањалуке.

Александар Владисављевић је програм употпунио са три музичке нумере на виолини.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво