Избори у Бечу - на листама и кандидати српског порекла

У недељу, 11. октобра 2020. године у Бечу се одржавају избори за Градску, односно Покрајинску скупштину, као и за 23 већа градских општина.

Беч је културни, верски и привредни центар Срба у читавом расејању. На аустријској политичкој сцени присутност је увек била занемарљива, али је последњих година политичка важност Срба почела са расте, највише захваљујући млађим генерацијама.

Предавање историчара професора др Предрага Марковића у Заједници српских клубова у Бечу, била је изврсна прилика да се представе кандидати српског порекла који ће учествовати на предстојећим изборима у Бечу 11. октобра.

"Њима је стало да појачају улогу Срба у Бечу и Аустрији, што је ред. Беч треба да буде један од центара наше културе", каже проф. др Марковић.

Ханс Арсеновић је представник Партије зелених и заменик председника Привредне коморе Беча. Зоран Илић је представник Народне партије актуелене партије Себастијана Курца. Социјалдемократска партија кандидовала је на бечким изборима једну Бечлијку српског порекла за председницу Пете бечке општине.

"Ја сам особа која жели да се живот увек побољша. У таквој сам атмосфери где увек могу више да се потрудим, да имам своје идеје и пројекте", каже Силвија Јанковић, кандидаткиња за председницу 5. бечке општине.

Франц Маркус је председник Десете бечке општине, а у његовом тиму су и кандидати Никола Пољак и Стана Ћускић.

У недељу, 11. октобра, у Бечу се одржавају избори за градску, односно покрајинску скупштину, као и за 23 већа градских општина.

Аналитичари предвиђају победу Социјалдемократске партије и још један мандат за садашњег градоначелника Михаела Лудвига.

"У Бечу имамо много људи са емиграцијском подлогом, а највећа група су они који имају српске корене. Бечу су потребни људи различитог порекла који могу да понуде перспективе. Мислим да управо то могу учинити кандидати са српским коренима", каже градоначелник Беча Михаел Лудвиг.

Аустријске партије су дале шансу политичарима српског порекла у Бечу, а сада су на потезу гласачи српског порекла који имају аустријско држављанство. Осим гласања за једну партију, гласачи могу дати и гласове предности одређеним кандидатима.

На бечким изборима 11. октобра због пандемије коронавируса постојаће посебан концепт безбедности и заштите за гласаче, чланове комисија и остале ангажоване на дан избора.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво