Милија Белић на изложби "Convergences" у Паризу

Српски мултимедијални уметник Милија Белић учествоваће на међународној изложби „Convergences"" у Центру Christiane Peugeot у Паризу од 06. до 19. октобра 2020.

Изложба окупља уметнике различитих националности из две уметничке групе оријентисане ка геометријској апстракцији, ACI (Art Construit International) и MADI (Movimento MADI Internazionale Italia).

Група ACI, у којој су, поред Белића, уметници из Француске, Мађарске, Шпаније, Пољске, Јерменије, Јапана, Венецуеле и Еквадора, основана је у Паризу 2001. године са намером да настави тековине покрета као што су руски конструктивизам (Татлин, Маљевич, Родченко, Лисицки), холандски неопластицизам (Mondrijan, Van Doesburg, Rihter), немачки Баухаус (Gropius, Kandinski, Albers, Iten) или уметника из Швајцарске (Bil, Lhos), Француске (Delone, Herbin, Gorin, Vazareli, Nemur, Morele, Cruz Diez, Soto, Molnar, Le Parc), Латинске Америке (Tores-Garsia). Када уметнички израз постане интернационалан, и током овако дугог периода, јер је Конструктивна уметност данас актуелнија него икад, онда више није питање покрета већ стила који води ка тоталној уметности обухватајући сликарство, скулптуру, архитектуру, дизајн, као и урбано планирање и животну средину, каже се у прогласу ове групе.

Покрет MADI (od DIalectic MAterialism) основан је у Буенос Аиресу 1946. године, усред перонистичког периода, са жељом да се промени традиционална концепција сликарства, како спајањем различитих бојених површина, удубљених или конвексних полигоналних структура, тако и уклањањем оквира, који је вековима затварао слику. MADI је направио прелаз између конструисане уметности двадесетих и минималне уметности, америчког „обликованог платна". МАДИ је у Италију стигао захваљујући Салвадору Преста, а 2003. године основано је удружење ARTE MADI ITALIA - Movimento Internazional, са седиштем у Напуљу, чији уметници ће бити представљени у Паризу.

Милија Белић, који већ деценијама гради успешну међународну каријеру као уметник, али и као теоретичар уметности и аутор многобројних уметничких (кустоских) пројеката у земљи и иностранству, биће заступљен на изложби најновијим радовима из серије DECONSTRUCT.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво