Срби важан саставни део Беча

Кампања за октобарске изборе у Бечу другачија је ове године, не само због пандемије корона вируса, већ и због тога што је водећа странка у Бечу, Социјалдемократска партије Аустрије (СПО) велику пажњу посветила и Бечлијама српског порекла.

Та странка представила се и у Београду, поводом званичног почетка предизборне кампање СПО, као и објаве приоритета актуелног градоначелника Михаела Лудвига.

Генерални секретар СПО Беча Барбара Новак поручила је својим суграђанима српског порекла да су важан саставни део Беча, који даје допринос благостању тог града, који добија међународна признања за квалитет живота и предњачи у свим осталим областима.

Она је истакла да су приоритет СПО и актуелног градоначелника Михаела Лудвига да се осигурају фер услови живота за све, као и добар суживот свих грађана Беча.

"Желимо да радимо даље на побољшавању нашег града и зато позивам вас да нам дате могућност да наставимо да радимо наредних година за добробит свих и да бирате СПО. Наш Беч је једино са Лудвигом у најбољим рукама", рекла је она у видео обраћању представницима српских медија и аустријским привредницима у Београду.

Сам градоначелник Лудвиг јуче је у Бечу рекао да му је међу Међу приоритетима, уколико му суграђани поново укажу поверење, додатно снажење здравственог сектора, запошљавање 120 додатних лекара, 380 медицинских сестара и 120 неговатеља.

Беч би, такође, требало да добије и 16 нових домова здравља, што ће донети олакшање амбулантним одељењима, а до До 2025. године биће 36 нових установа примарне здравствене заштите.

Он је додао да град помаже својим грађанима, али и привреди кроз пакете економског подстицаја. Најавио је и даље улагање у "исплативо" становање, подсетивши да више од 60 посто Бечлија живи у општинским становима или у субвенционисаним становима.

Лудвиг се такође осврнуо на питање међусобног поштовања и суживота, рекавши да жели да Беча направи " светски град мира", подсећајући да три године ради на пројекту "верски кампус", у жељи да покаже да људи различитих религија у Бечу, не само да живе мирно једни поред других, већ да живе заједно.

Он је позвао Бечлије да искористе своје бирачко право 11. октобра:

"Ради се о врло важним стварима, реч је о Бечу. И цело моје срце куца за овај дивни град".

Иначе, према подацима Бечу живи око 200.000 људи српског порекла, што чини 10,5 одсто становништва, односно - сваки десети грађанин Беча је српског порекла, а Срби су важан и добро интегрисан део друштва.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво