12 година, 4 пехара, 9 медаља !

Србин Ђорђе Камбер, уз најдужи прволигашки стаж, и најтрофејнији је инострани играч у историји фудбала Мађарске.

Бављење фудбалом као послом, игром која је у свету постала глобална религија, најважнија „споредна" ствар и - у срцу је милиона, Србин рођен у Санском Мосту (БиХ), тридесетшестогодишњи Ђорђе Камбер почео је у матичном клубу „Подгрмеч". Од 2006. до 2008. године био је играч „Железничара" из Сарајева, а забележио је један сениорски наступ и у репрезентацији Босне и Херцеговине у пријатељском мечу против селекције Пољске.

У Србији, Камбер (иначе, везни и одбрамбени фудбалер), био је узданица београдског „ОФК Београда" (са којим је био финалиста Купа Србије), док је као првотимац дебитовао у „Застави" из Крагујевца (граду у који је његова породица ратних деведесетих година избегла из БиХ, и клубу у којем је Ђорђе претходно прошао млађе играчке селекције). У матици још је играо и у чачанском „Ремонту", шабачкој „Мачви" и сремскомитровачком „Срему", а три пута је облачио и дрес (тада) репрезентације Србије и Црне Горе до 21. године!

У Мађарској је од 2008. и свих 12 година играо је у четири прволигашка клуба у тој земљи. Прву сезону у „Диожђеру" из Мишколца, а по три наредне (од 2009. до 2012.) у „ЗТЕ" из Залаегерсега, и од 2012. до 2015. године у „Раба- ЕТО" из Ђера. Од сезоне 2015-2016, до данас, стандардни је првотимац и већ трећу годину капитен будимпештанског „Хонведа", клуба који је управо његовим другим голом у финалу овогодишњег Купа Мађарске (против „Мезоковешда" 2:1) Осми пут у својој историји (и после 11 година чекања) - освојио национални Куп те државе!

Ђорђе Камбер је са 12 година играња фудбала у Мађарској постао, не само странац са најдужим играчким стажом у историји те земље, него и њен најтрофејнији интернационалац - са освојених четири трофеја и девет медаља! Са „Раба- ЕТО" из Ђера освојио је првенство државе и Суперкуп, а са главноградским „Хонведом" - првенство и национални Куп! Уз по две златне медаље за освојена национална првенства и купове, Ђорђе у својој колекцији још има и три сребрне из Купа Мађарске - јер је са екипама „Диожђер", „ЗТЕ" и „Хонвед" (у којима је играо) стигао до финала најмасовнијег такмичења, а власник је и по једне вицешампионске сребрне и бронзане колајне - које је освојио као другопласирани и трећепласирани у првенству Мађарске играјући за клуб из Ђера...

Сигурно да је врло важан део успеха у блиставој играчкој каријери Ђорђа Камбера био и тај, што је у одабиру клубова увек правио најбоља решења, док су, с друге стране, клубови његовим ангажовањем увек остваривали пун погодак - исписујући изнова нове „златне" странице у својој историји!

Ђорђе Камбер са породицом (супругом Милицом, рођеном Београђанком, и двоје деце - ћерком Теодором и сином Максимом - који су ученици петог и трећег разреда будимпештанске Српске школе „Никола Тесла") потпуно се адаптирао на живот и рад у дво и по милионској метрополи северног комшије Србије у којој има свој стан... И већ је пословно одлучио: и после фудбала - фудбал!

Камбер, паралелно, већ ради као тренер у „Хонведовој" академији. Савладао је језик.

„Мађарски главни град је светска метропола. Близу је Србије и Босне и Херцеговине где супрузи и мени живи шира фамилија и где имамо највише пријатеља, тако да је мојој породици и мени, у овом тренутку - све потаман", рекао је Ђорђе Камбер, капитен фудбалског клуба „Хонвед" из Будимпеште, који је управо његовим другим голом у финалној утакмици постао победник Купа Мађарске у 2020. години.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво