Тестамент бенд - 15 година рокенрола у Швајцарској

Уобичајено мишљење да се у дијаспори углавном слуша фолк и етно музика, већ 15 година мењају чланови Тестамент бенда који неуморно преносе звуке rock'n'roll-а и на нова покољења и свирајући своје, а и хитове домаће и стране рок сцене.

На њиховим концертима и свиркама окупљају се љубитељи овог музичког жанра са свих меридијана. Музика нема језичку баријеру па се тако у публици, када свира Тестамент бенд, нађу и Швајцарци, Италијани, Турци, Немци, Енглези... Многе журке мото-клубова, хуманитарне свирке као и концерти, били су изузетно посећени, а момци из Тестамент бенда су такви да ко их једном слуша пожели да то учини поново.

Настали су 2005. године, у Базелу. Оснивачи овог, сада већ култног бенда у Швајцарској, су Владица Михајловић (бас и вокал) и Ненад Богдановић Панки (бубњеви и вокал). Нешто касније придружио им се и гитариста Станко Лукач Чича, а недавно и Швајцарац Тимо Милер (бубњеви).

Ненад је још тада кумовао бенду и име није мењано. Репертоар њихових свирки је оно што сви љубитељи рока воле: екс Ју рок - Бијело дугме, Рибља чорба, Парни ваљак, Азра, Забрањено пушење, Атомско склониште, Смак, Ван Гог, Партибрејкерси, Електрични оргазам, Дивље јагоде, Мерлин, као и новије песме група САРС, Дубиоза колектив...Свирају и нумере светски познатих рок бендова '70-тих и '80-тих.

Прву свирку имали су 30. априла 2005. на Моторијади мото-клуба Драгонс у Базелу.

"Прва свирка одржана је напољу, на бини монтираној од СББ-палета. Око нас швајцарске планине,  а изнад нас само небо. Хвала богу, време је послужило. Мото дружине су пристизале из целе Швајцарске и простор испред бине се врло брзо напунио, 200-300 бајкера и бајкерица...Почели смо стидљиво да свирамо пар страних композиција.

Публика нас прати резервисано, нит' мрдају, нит' шта говоре, држе пиво у рукама, ћуте и слушају, веома критички, рекао бих. Нисмо имали ни трему, ни страх јер пре овог бенда свако од нас је имао своју музичку причу, сувише свирки и музичког, па и животног искуства је иза нас да би смо се уплашили, али неки респект је постојао - први пут свирамо бајкерима. Кожне јакне, прслуци са грбовима, амблемима клубова, тетоваже, браде, чизме. Након треће, четврте нумере сви су већ цупкали и благо климали главама у ритму музике! Ух, добро је, помислих!

После "Smoke on the Water" имали смо дефинитивно њихову наклоност и били смо, усудио бих се рећи, прихваћени! Нешто као "добро дошли у клуб... можете проћи". Мало смо се опустили и почели са нашим нумерама, јер нам је "понестајало" страних. Већина бајкера на тој свирци били су наши људи са простора екс-Ју, а то је баш музика коју ми свирамо - екс-Ју рок. Интензитет и квалитет свирке је растао, руку на срце - и конзумација пива од стране публике, и све је почело да личи на добру мото журку, планине су одјекивале "Мотори, мотори, мо-то-риии".... После свирке прилазили су нам многи и тражили контакт, и више није било дилеме - успели смо", присећа се почетака Ненад Богдановић.

Врло брзо су постали најтраженији екс-Ју рок бенд у Швајцарској, уследили су бројни наступи на моторијадама, по клубовима, дискотекама, разним фештама, па чак и на рок свадбама.

 Заувек млади

Постоје људи који ниједну њихову свирку не пропуштају. Међу њима је и брачни пар Тијана и Дејан Крстић из Брајтенбаха у кантону Солотурн.

"Слушајући ове момке многи се враћају у нека боља времена. То чинимо и ми, као да преслушавамо успомене. Њихова енергија је невероватна и неописива и потврђује да је рок заувек млад. Пратимо их од како група постоји. Њихове свирке су стварне, кад то кажем мислим да публика верује сваку њихову емоцију. Потврдили су оно старо правило да рокери заувек остају млади", каже Тијана.

Владица Михајловић додаје да имају бројне планове, а један од првих је да обележе 15 година рада, што до сада нису успели због пандемије.

"Мада, у овој тешкој ситуацији, приоритет је сачувати се од ове тешке пошасти, короне. Не губимо ипак наду и кад све ово прође, циљ нам је да јубилеј 15 година од оснивања обележимо великим јубиларним концертом. После тога да буде што више живих свирки широм Швајцарске, али и Немачке, Аустрије, Србије, БиХ", каже каже Владица.

"На тај начин бисмо се одужили својој верној публици која нас прати свих ових година", надовезује се Ненад Богдановић и истиче да им је један од планова, да после прославе јубилеја издају це-де.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво