Медаља Савеза Срба из Француске вајару Милутину Ранковићу

Председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић, допутовао је из Париза у Лајковац, да би Милутину Ранковићу уручио признање у име наше дијаспоре, која у тој земљи живи.

"Одлучили смо да у овој години доделимо признања људима из отаџбине и расејања, који су дали значајан допринос у унапређењу српске дијаспоре у Француској. Када је у питању култура, без дилеме Савез Срба Француске био је сагласан, да медаљу ове организације међу првима добије Милутин Ранковић", рекао је председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић, уручујући признање Милутину Ранковићу. Ћетковић је нагласио и да је први пут у Лајковцу, иако је када завршавао гимназију, избарао Колубарску битку, за тему матурског рада.

Председник Одбора за културу Савеза Срба Француске Петар Гојковић је рекао:

"Осим што је приређивао изложбе својих скулптура, беседом отварао програм Светосавског бала на Сени, водио програме у Амбасади Србије и цркви Св. Саве у Паризу, Милутин Ранковић је омогућио да барем 150 сликара, књижевника и других уметника наступи на Данима српске културе у Паризу, Данима Светосавља и манифестацији Мондо Култ у Паризу, Бондију и Сурену. Надам са, да ће проблеми са пандемијом ковида што пре проћи, па да већ од јесени наставимо где смо стали."

Ово је уметнику из Лајковца, још једно у низу признања на међународном плану.

Управо медаља Милутину Ранковићу је, како сазнајемо, прва медаља додељена у историји Савеза Срба Француске.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво