Корона одложила концерт посвећен америчко-српском пријатељству

Позната америчка пијанисткиња и композиторка српског порекла, Марина Арсенијевић, одложила је раније планирани концерт у Београду на Дан сећања на америчко-српско савезништво и пријатељство, 28. јул 1918. године, из времена Првог светског рата.

Поводом 102 године од дана када је амерички председник Вудро Вилсон, 28. јула 1918. године, прогласио посебан дан националне молитве у свим црквама широм Сједињених Држава и истицање српске заставе како на Белој кући, тако и на свим јавним установама, у Београду је јуче, у помен сећања на тај дан, требало да буде одржан концерт чувене пијанисткиње Марине Асенијевић.

„Ја сам данас требалa да будем са вама у Србији и у Београду да одржим велики концерт, на коме би присуствовао и амерички амбасадор Ентони Годфри, амбасадорка Министарства спољних послова Србије др Љиљана Никшић и многи други", изјавила је Марина Арсенијевић у видео поруци на својој фејсбук страници, и са жаљењем поручила да се због светске корона пандемије сви концерти одлажу за следећу годину.

Подсећајући да је „концерт требало да помогне да се овај дан установи као Дан културе сећања и дан пријатељства Срба и Американаца и који би се славио сваке године а не сваке стоте године", Арсенијевић је истакла да је важно подсећати да су се Америка и Србија „заједно, раме уз раме, борили против истог непријатеља у два светска рата".

Треба подсетити да је и америчи председник Доналд Трамп прошле године, у поруци председнику Србије Александру Вучићу, поводом Дана државности, на Сретење, 15. фебруара, између осталог написао да се „од стоте годишњице када се српска застава виорила над Белом кућом окрећемо ка томе да обезбедимо да наредни век нашег партнерства буде на сличан начин посвећен миру, просперитету и слободи" .

Такође треба подсетити и да је пре две године у Представничком дому САД, 28. јула 2018. године, уз велико ангажовање српске дипломатије, министра Ивице Дачића и амбасадорке др Љиљане Никшић, одржана свечаност , у присуству премијерке Ане Брнабић и америчких високих представника, обележена стота годишњица овог важног догађаја и да је истог дана, у Београду, тадашњи амерички амбасадор Кајл Скат истакао српску заставу у својој београдској резиденцији.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво