Дечји камп старих српских заната у Ловри

Седмодневни Дечји камп старих заната, који се већ шест година узастопно одржава у месту Ловра, српском селу надомак Будимпеште, и ове је године окупио велики број српске деце школског узраста из целе Мађарске.

Основни циљ управо завршене манифестације Дечји камп старих заната јесте, као и претходних година, да малишани нешто више сазнају и боље се упознају са старим и помало заборављеним српским занатима, али и да се и сами међусобно боље упознају кроз ово седмодневно дружење.

Полазници кампа, њих око педесетак, поред учења старих заната имали су прилику да обогате своја знања из српске историје, српског језика, културе и традиције, али на један интересантан и забаван начин.

Према речима директорке Кампа, наставнице Јелене Вукајловић Краус, овогодишња манифестација је нешто другачија јер у њој, на жалост, због актуелне пандемије коронавируса, нису могле да учествују колеге и наставници из Србије.

"Међутим, без обзира на специфичне околности и мало другачију организацију ми смо се трудили да цела манифестација буде што интересентнија и привлачнија и да се деца што боље осећају", рекла је Вукајловић Краус.

У Кампу је и ове године постојало више радионица за које су се деца опредељивала и које су трајале два или три дана, након чега су радила иконе, које су захтевније и, на крају, приступали су изради осталих занимљивих традиционалних предмета.

"За млађи узраст смо направили више радионица које свако дете прође и са задовољством понесе својој кући више уметничких предмета које су овде сами израдили", подсетила је учитељица и стручна сарадница Јасмина Латас додавши да је све ово у ствари једно уживање и дружење.

Као и претходних година Дечји камп старих заната организовало је Удружење за очување и негу традиције у Ловри, а идејни творац манифестације и онај ко се побринуо да малишанима и онима који су радили у Кампу ништа не недостаје је Љубомир Алексов, и сам рођени Ловранин, иначе актуелни представник српске мањине у мађарском парламенту.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво