УЕАСНУ Србима у целом свету

Удружење европске академије српских наука и уметности (УЕАСНУ) из Љубљане, упркос лошој ситуацији у региону и свету услед пандемије корона вируса, појачава своје активности и шаље позив за присуство додели награда са три изузетна међународна књижевна конкурса.

Планирано је да награде за сва три конкруса буду додељене 25. јула у Броду, на свечаној академији, уколико епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала и уз посебно одобрење Кризног штаба. Академија ће бити презентација уметничких достигнућа и свих награда.

На Међународно такмичење за књижевно признање и награду „Песникова душа" пријавила су се 43 песника и књижевника из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ. Организатори такмичења и културно-књижевне манифестације „Песникова душа" јесу Савез српске дијаспоре Словеније, Српски књжевни клуб „Вихор" из Дервенте и Европска академија српских наука и уметности из Словеније. Жири је заседао у саставу мр Рајка Голић, као председник, проф. Сњежана Миљковић и Биљана Марић.

Добитници главних награда су:

Прва награда - "Неизречена посвета", Мирела Гаврановић 

Друга награда - "Испод трепавица", Силвана Алексић 

Трећа награда - "Успомена", Боро Петковић 

Добитници додатних награда су: "Звоно", Гордана Илић, "Ти си моја", Боривоје Боро Живаљевић, "Крива Дрина", Милоје Вељовић.

Пријаве за Међународни књижевни конкурс „Златно перо" Љубљана 2020. године пристигле су из 9 држава: Словеније, Србије, Републике Српске-БиХ, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Немачке, Француске и Аустрије.

Жири, у истом саставу, издвојио је следеће песме за главне награде: 

- Прва награда за песму „Варка" Силване Алексић 

- Друга награда за песму „Љуби песника" Зорана Грумића и

- Трећа награда за  песму „Кад стигну позоришта" Александра Мариловић. 

За додатне награде жири је издвојио: Савка Пећића за песму "Ако се сјетиш", Зорана Јовановића за песму „У сну" и Јелену Трајковић за песму „Ако ме сретне".

На Међународни конкурс за књижевно признање и награду „Сузе Козаре" пристигло је 30 радова из Србије, Црне Горе, Немачке и Босне и Херцеговине. Тема конкурса била је страдање Срба козарских општина по свим крајевима Републике Српске.

Жири, у истом саставу, једногласно је донео одлуку да главне награде буду додељене:

Ненаду Симићу за „Ноћ над Козаром", Бошку Гргићу за „Три броја на календару" и Драгани Крагуљ за „Незаборав".

Додатне награде:

- „Раде, брате", Велимир Павић, 

- „Опроштај", Николина Кесеровић и

- „Коло над Козаром", Милош Белић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво