Видовдански сусрети одржани у Сремским Карловцима и Врднику

У суботу, 27. јуна, у порти Епархијског дома у Сремским Карловцима окупило се педесетак чланова Удружења дијаспоре и матице, Срба у региону и пријатеља српског народа “Корени” и десетак гостију из Србије, Републике Српске и иностранства, да оснују свој републички савез и прославе своју Видовданску славу.

Скуп су поздравили и Душан Ћутило, представник Владе Војводине, песник Ратомир Рале Дамјановић, Лазо Јешић из републике Српске, домаћин др Миладин Калинић, председник одбора из Сремских Карловаца и епископ сремски Василије, који је служио славу овог удружења.

"Први пут смо се данас у овом светом месту сабрали и пресекли славски колач у храму Светог Николаја. Честитам вам празник, са жељом да прерасте у сабрање целог српског народа, како бисмо се сећали деце наше расуте широм читавог света, кроз молитву. Она нема границе, ни барикаде, јер молитва Богу најдубље просеже српски народ", рекао је, између осталог, владика Василије.

Рале Дамјановић је говорио о значају Видовдана као једној од духовних вредности Срба, као огледало српског народа, као сабор на коме се решавају судбинска питања за спас српства.

"Порука са српског сабора из 1197. године важи и данас", казивао је песнички Рале Дамјановић, "да Србима увак треба љубав, вера и нада, да граде своју будућност. Да будемо достојни себе као народ једног срца".

Зоран Колунџија, председник новосадског Одбора је говорио о запису академика Дејана Медаковића о томе како је још 1848. године говорено на српски саборима да је "тело наше нације раскидано на много страна, и како га треба лечити и сјединити!"

Колунџија је у име "Корена" уручио Специјалну повељу породици преминулог Бранислава Блажића, једног од оснивача удружења.

"Ово је историјски тренутак за српски народ. Видовдански сусрети чине напор да се конституише наше национално биће на планети", нагласио је Милан Гутић, председник Извршног одбора.

Делегати су основали Републички савез удружења "Корени", који треба да обједини свих 20 одбора у Србији. За председника савеза изабран је Стојан Стевановић из Цириха, а за потпредседника и овлашћено лице изабран је мр Срђан Спирић. Седиште савеза ће бити у Сремским Карловцима.

Сличан савез ће се основати у Републици Српској.

"Саборовање је настављено у манастиру Раваница у Врднику, где је уз молитву одржаноцентрално обележавање Видовдана. У Врднику је био народни сабор, вашар и концерт Мише Близанца, кума наше славе и његових тамбураша. Видовдански сусрети матице и дијаспоре завршени су на Видовдан манастирском литургијом у Врднику", рекао нам је Љубиша Митић, председник Одбора из Ниша.

Кум славе Миодраг Миша Близанац, уз благослов епископа сремског господина Василија, предао је кумство и кумовску ленту Љубиши Митићу из Удружења „Корени" - Ниш, који ће бити домаћини Видовданске славе и Видовданских сусрета матице и дијаспоре наредне 2021. године.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво