Патријарх Иринеј благословио Видовданске сусрете матице и расејања

У Патријаршијском дому у Сремским Карловцима 27. јуна, Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије - "Корени" одржава Видовданске сусрете матице и расејања. Благослов за Видовданске сусрете као сабор свих Срба света дао је патријарх српски господин Иринеј. Домаћин овог сусрета Срба на свети празник Видовдан је епископ сремски Василије.

"Видовдански сусрети удружења "Корени" и СПЦ трајаће два дана у Патријашијском дому Епархије сремске у Сремским Карловима и у манстирима Српске православне цркве на Фушкој Гори. Циљ нам је да окупимо представнике српских исељеника из читавог света и Србе из отаџбинских земаља како бисмо дали пуни допринос изградњи модерне државе Србије на темељима вредности из прошлости, а у складу са данашњим временом и вредностима", истиче Милан Гутић, главни организатор ове манифестације.

"Корени" су основани прошле године на предлог Срба из Швајцарске, Србије и Републике Српске. Удружење окупља наше људе из отаџбинских земаља и расејања, као и пријатеље српског. Има своје одборе у Београду, Бања Луци, Лопарима, Цириху, Краљеву, Чачку, Зрењанину, Кикинди, Каћу, Врбасу, Новом Саду, Нишу и Бијељини. Планира отаврање одбора и ширења српске сарадње у Бечу, Братислави, Темишвару, Будимпешти и Берлину.

Видовдански сусрети матице и расејања у Сремским Карловцима 27. јуна почеће јутарњом молитвом и наставити са међусобним упознавањем, представљањем и разговорима делегата одбора удружења "Корени" из Србије, Републике Српске, Европе и света. Око десет сати почеће са радом Годишња скупштину удружења на којој ће се разматри извештаји о раду у протеклом периоду и усвојити Програм рада за наредних годину дана.

На посебној Оснивачкој скупштини донеће се одлука о формирању Републичког савеза и Покрајинског савеза удружења "Корени" у Србији.

"У 13 сати у храму Светог Николаја почиње Видовданска слава нашег удружења. Домаћин славе је Стојан Стевановић, оснивач и председник Удружења „Корени", пословни човек и патриота из Цириха, који ће са епископом Василијем и кумом славе ломити славски колач", најавио нам је Милан Гутић.

Славско весеље и Видовдански сусрети матице и дијаспоре наставља се увече у Врднику. У манастиру Раваница биће изведен уметнички програм и концерт чувара српске музичке баштине Мише Близанца и тамбурашког оркестра.

У недељу, на Видовдан, делегати матице и расејања присуствоваће Видовданској литургији у манастиру Велика Ремета, коју ће држати епископ сремски Василије са свештеницима. Делегати и гости обићи ће и друге српске манастире на Фрушкој Гори.

На Видовданске сусрете у Сремским Карловцима позвани су као почасни гости председник и премијерка Србије, чланови Владе Србије, патријарх српски, чланови Патријаршије Српске православне цркве, као и многи други званичници.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво