Није касно да се изјасните као Срби

Попис становништва Сједињених Америчких Држава (САД) је још увек у току и трајаће до 31. октобра. Веома је важно да се што већи број наших сународника изјасни да су пореклом Срби.

Такву поруку нам упућује Пол Пајо Јеросимић из Српске коалиције у САД, који живи у Нешвилу, главном граду савезне државе Тенеси, али и многи други активисти српског народа који се у САД боре за што бољи положај нашег народа у тој земљи.

Иначе, попис се у тој прекоморској земљи одржава на сваких 10 година још од 1790. године, и на претходном, одржаном 2010. године, да су Срби изјаснило се тек 178.000 људи, што, узевши у обзир реалне претпоставке да нас у САД има око милион, представља веома мали број.

Занимљив је податак да се на том попису 343.000 људи изјаснило да су југословенског порекла, за које се може с разлогом претпоставити да су Срби, јер се изван тога 434 хиљаде људи изјаснило да су хрватског порекла и 178 хиљада словеначког. Овакви катастрофални резултати по српски народ највероватније су одраз наше неорганизованости и неразумевања важности пописа и његових резултата али и тадашњег страха да се изјасне као Срби. Та ситуација се сада, после 10 година, уверени смо, драстично променила на боље.

„На основу пописа расподељују се савезни и локални буџет, отварају се нова одељења у локалним школама, нове предшколске установе, граде путеви и инфраструктура. Такође, чињеница је да, без обзира на положај, сваки политичар и политички кандидат, конгресмен, сенатор, па чак и локални политичар, представља и брине се за своје бираче, и важно је да они знају да имају велики број бирача и српског порекла у њиховом крају", каже Јеросимић.

И матичне српске државе, Србија и Република Српска, би имале користи од већег број становника САД који се изјашњавају да су српског порекла јер би тиме ојачала њихова преговарачка позиција у односу на неке битне ствари по српски народ а на које може да утиче америчка администрација.

Реалним приказивањем бројности српске популације у САД значајно би се повећале могућности да се у тој земљи очувају српски идентитет, култура, обичаји и православна вера. Културне установе и удружења Срба, као и парохије Српске православне цркве у САД биле би на тај начин у могућности да добију значајнија средства из државних фондова.

„У практичном смислу, веома је битно да се у пописном формулару наведу сви чланови домаћинства, без обзира на старост (дете или одрасла особа) и боравишни статус (легалан или нерешен) у Америци. Законом је заштићена приватност свих учесника пописа.

У пољу у коме се наводи раса (енг. Race), потребно је за сваког члана домаћинсва уписати White а одмах испод тога и Serbian. За првог члана породице то се обавља у питању под бројем девет, а за сваког следећег члана попуњава се додатна страница и Serbian је потребно уписати у одговору на питање број седам. И није важно где сте рођени и где живите. Није важно када и како сте дошли у САД. Није важно колико сте стари, да ли сте у мешаним браковима... свако се изјасни којег је порека - супруг свога а супруга свога, деца по договору", објашњава Јеросимић.

До сада се око 60 одсто становника САД одазвало на попис и није касно да се до завршетка пописа тј. до 31. октобра, што више наших сународника изјасни да су српског порекла.

„Попис се може обавити путем интернета, телефоним или поштом", појашњава Јеросимић „а за помоћ или пријаву путем телефона може и на број 844-330-2020 (на позиве се одговара на енглеском, руском, француском, шпанском и још девет других светских језика). Све додатне информације можете наћи и на интернет адреси https://2020census.gov/en.html", истиче Јеросимић.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво