Осми песнички конкурс Удружења "Српско бугарско пријатељство"

Удружење грађана “Српско бугарско пријатељство” организује осми песнички конкурс. На досадашњих седам, учешће је узело преко шест стотина песника из више од двадесет држава.

Право учешћа имају сви који пишу на српском (и сродним језицима) или бугарском језику, без обзира на старосно доба и место пребивалишта. Право учешћа имају песници аматери и песници са објављеним збиркама, под условом да песме за конкурс нису објављиване, пише у саопштењу Удружења.

Тема је слободна, сваки кандидат може конкурисати са највише 5 песама, а пријава се врши искључиво путем e-maila: pesnicki.konkurs@gmail.com

Биће штампани зборници на српском и бугарском језику, а два аутора ће бити награђена путовањем (аутор на бугарском у Србији, а аутор на српском језику, или сродним, у Бугарској).

О детаљима конкурса више на сајту Удружења   srpskobugarskoprijateljstvo.org и на ФБ страници Pesnički Konkurs, а траје до 26. јула 2020.

Удружење грађана "Српско бугарско пријатељство" је основано 2013. године у Новом Саду, а 2015. године под истим називом у Софији, у Бугарској. Удружење је основано у циљу повезивања два народа и житеља две државе на културном, спортском, привредном и туристичком плану. Промоције Удружења су до сада организоване у Новом Саду, Београду, Нишу, Апатину и Неготину у Србији, као и у Софији и Великом Трнову у Бугарској.

У току свог постојања, Удружење је организовало седам песничких конкурса, уз учешће преко шест стотина песника из више од двадесет држава. Зборници са песничких конкурса се штампају на српском и бугарском језику.

Од пролећног конкурса за 2021. године планира се ширење на дечији песнички конкурс, са циљем да и деца основношколског и средњошколског узраста почну да пишу и читају поезију. У плану је и конкурс за кратке приче. Промоције песничких конкурса су до сада одржаване у Новом Саду, Београду, Нишу, Софији и Великом Трнову.  

Удружење се бави и издаваштвом, организацијом културних и туристичких манифестација, као и хуманитарним активностима.

После песника, романописца и спортског новинара Љубенка Звиздића и покојног Драгана Петровића, за Председницу Удружења у Србији је изабрана Надежда Ралева из Новог Сада. Председник Удружења у Бугарској је од првог дана Зоран Бајић Баја.

 

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво