Текелијанум вратио свој стари сјај

Чувена палата „Текелијанум“, из 1838. године, која се налази у самом центру Будимпеште, задужбина познатог српског племића, царског саветника и великог добротвора Саве Поповића Текелије, поново је засјала старим сјајем.

Ових дана је управо завршена трећа и последња фаза обнове фасаде ове велелепне зграде, могло би се рећи највеће и, можда, најважније српске задужбине изван граница Србије.

Према речима архијерејског намесника будимског протојереја Зорана Остојића, уз благослов епископа Лукијана и одлуком Патроната Текелијанума пројекат обнове се одвијао у три фазе, тако да је први део радова завршен 2008. године, други, који је на броју 19, урађен је прошле године и, коначно, са овом последњом, управо завршеном фазом, цела фасада зграде засјала својим пуним сјајем.

Обнову фасаде финансирала је Кућна заједница, рекао је Остојић и појаснио да је са 70 одсто средстава финансијски покрила Задужбина Саве Текелије „Текелијанум", која је у том проценту и власник, а преостали део су финансирали власници станова који се налазе у делу зграде под бројем 19.

Треба подсетити да је Сава Текелија ову своју задужбину својевремено наменио да у њој станују сиромашни а најбољи српски ђаци и студенти из свих српских крајева за време њиховог школовања у Пешти.

Тако је кроз Текелијанум прошао велики број питомаца, мање или више познатих, међу којима су били Никола Тесла и Лаза Костић, а управник Текелијанума је дуго година био Јован Јовановић Змај.

Данас обновљено здање, чији је власник Епархија будимска, има више функција, а слично својој некадашњој намени у њему се, поред осталог, налази и један од два српска ђачка дома у Будимпешти.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво