Др Грозданић, специјалиста за очне болести животиња

Професор доктор Синиша Грозданић један је од само 450 специјалиста за очне болести животиња на свету. Заједно са супругом, такође доктором ветерине, Татјаном Лазић, већ неколико година са великим успехом лечи животиње на својој клиници у америчкој Савезној држави Ајова. Одржао је више од 50 стручних предавања широм Америке и света. Развио је многе нове методе за дијагностику и третман очних болести паса и мачака.

 Немамо пуно наших стручњака на овом пољу. Како је дошло до тога да Ви постанете специјалиста офталмолог на пољу ветерине у Америци?

"Ја сам дипломац Ветеринарског факултета у Београду. Дипломирао сам 1998. и тада сам дошао у Сједињене Америчке Државе на докторске студије, на Ајова стејт универзитет. Стицајем околности, на докторским студијама сам ушао на програм из неуробиолошких наука", каже др Синиша Грозданић.

 Чини ми се да кућни љубимци у Ајови захваљујући вашој клиници имају врхунски третман?

"Људи се увек зачуде кад дођу први пут код нас у болницу и кажу, да ли ви радите нешто друго?  Не, ми радимо ништа друго, ми само лечимо очи. Тако да је за доста људи овде у Сједињеним Америчким Државама тај неки први контакт са ветеринарским офталмологом специјалистом мало заучујуђи, зато што ни овде људи нису баш толико упознати са том специјалношћу, осим у тренутку када њихов кућни љубимац има проблема са очима, са видом."

 Како су изгледала ове недеље, у време коронавируса?

"Један драматичан догађај је захватио цео свет, исто тако и ветеринарску струку. Значи, огромна је неизвесност била и још увек јесте, па тако и код власника животиња. Људима није пријатно да долазе у болнице где је већа група људи па смо морали да унесемо промене. Пратили смо смернице које је давала држава Ајова и смернице које је давала Aмеричка ветеринарска медицинска асоцијација. Клијенти више не могу да улазе у болницу, значи ми по кућне љубимце идемо на паркинг, односно испред болнице. Наши техничари имају заштитна одела и узимају кућне љубимце", објашњава др Грозданић. 

 Др Грозданић са супругом, такође ветеринаром, Тањом Лазић, ових дана отвара прву очну ветеринарску клинику, Окулус, у Београду. 

"Живот вас овде награђује што се тиче професионалног напредовања и финансијских средстава, јер ово је највеће ветеринарско тржиште на свету. Али, опет, све има своју цену. Наш радни дан овде је 12 до 14 сати. Како смо се супруга и ја мало стабилизовали, почели смо да размишљамо о томе да будемо ближе породицама, у Србији", објашњава др Грозданић.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво