Наши грађани моћи ће да гласају у Чикагу

Држављани Србије моћи ће да гласају на бирачком месту у Чикагу на изборима заказаним за 21. јун.

Вице конзул у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу Милинко Шпица каже да држављани Републике Србије са боравком на подручју Генералног конзулата у Чикагу треба благовремено да се пријаве за упис у бирачки списак ради гласања.

 Занима нас да ли је до сада пријављено довољно људи за гласање 21. јуна и да ли је сада сигурно да ће бити отворено то бирачко место у Чикагу?

Милинко Шпица каже да јесте и да је у Генерални конзулат у Чикагу дошао довољан број пријава.

"Законски је потребно сто пријава за гласање да би се отворило бирачко место. Ми смо већ испунили тај законски услов, тако да ће сигурно бити одржани избори у овом конзулату", каже Шипка.

 Постоји ли још увек могућност да избори буду одржани и на неком другом месту? Чини ми се да су 2017. године били и у Сан Франциску, у Калифорнији. Да ли и сада постоји та могућност?

"Постоји могућност. Ако се јави сто грађана који су заинтересовани за гласање, ми смо у обавези и дужни смо да отворимо бирачко место", каже Шипка.

 Због којих ствари ствари вам се јављају људи из Србије који су на територији Америке?

"С обзиром на епидемију коронавирусa у Сједињеним Америчким Државама, доста наших грађана се нашло у незавидној ситуацији, од како су предузете мере у другој половини марта у Америци, као и у целом свету. Многи наши грађани су се затекли, што туристички што пословно, у Сједињеним Америчким Државама и они би хтели да се врате у Србију. Ми покушавамо да помогнемо нашим грађанима да се врате", каже Шипка.

 Како Вам изгледа сам град и центар Чикага ових дана у време коронавируса?

"Доста необично. Чикаго је велики град и навикли смо на гужве, навикли смо на динамику, навикли смо на људе на улици. Међутим, сада тренутно ништа од тога нема, Мичиген Авенија је празна, нема људи, нема аутомобила. Последњих седам дана као да више људи излази на улицу", закључује Милинко Шпица.

Да би гласање било одржано и у Чикагу неопходно је да Савезна држава Илиној уђе у трећу фазу отварања после коронавируса, а очекује се да она крене већ од првог јуна.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво