Срби делили судбину свих грађана Словеније

Срби у Словенији су у време пандемије коронавируса делили исту или сличну судбину као и сви други грађани у тој држави – изолација, затворен простор и све друге прописане мере Владе Словеније, а које су се морале поштоватии и ту није било дискриминације јер вирус Kовид-19 није бирао жртве.

"Све нас је мучила иста или слична проблематика, тако да, на пример, ми Срби нисмо могли отићи својима за Ђурђевдан у Србију, док сами Словенци из Аустрије нису могли да дођу својој породици у Словенију", рекао је секретар Националног савета Срба у Словенији (НССС) Никола Тодоровић.

Међутим, било је и непријатних ситуација, односно шпекулација, када се ради о нашим људима у Словенији, и то онима који су ту били привремено запослени па су остали без посла, као и о онима који су овде дошли из трећих земаља, а када су границе већ биле затворене, признао је Тодоровић појашњавајући да су они пред камерама захтевали да се врате у Србију а, на другој страни тражили да ипак остану у Словенији јер им није одговарала 14 дневна изолација када стигну у Србију.

У време пандемије сва српска друштва и организације функционисале су у отежаним условима јер је било немогуће да се њихови органи и представничка тела нормално састају, рекао је Тодоровић уз напомену да је Председништво НССС због ванредних мера државе морало да одржи две дописне седнице како би усвојили одлуке везане за пријављене пројекте у институцијама Србије и Словеније, а чија је реализација била планирана управо за април ове године.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Тодоровић је нагласио да су због пандемије корона вируса морали да откажу, већ договорени, веома важан културно-уметнички пројекат „Васкршњи сабор" који је требало да се одржи 19. априла у Љубљани, испред храма Српске православне цркве.

За овај „Васкршњи сабор", на коме је требало да учествују многа културно уметничка друштва широм Словеније, не само српска, са народним играма из Србије и Српске, била су предвиђена одређена финансијска средства од Министарства културе и информисања и Јавног фонда за културне делатности Словеније. теодоровић каже да је сада питање да ли ће та средства да буду одобрена јер је пројекат одложен за Малу Госпојину, 21. септембра, ове године.

Од предстојећих важних активности које организује НССС Тодоровић је издвојио Конференцију националних организација земаља региона, планирану за октобар у Порторожу, на којој ће учествовати кровне организације свих земаља региона, и, како је нагласио, биће позван и Јавни медијски сервис Србије РТС, као институција која прати све важне догађаје везане за Србе и српску заједницу у региону.

На питање који су то тренутно главни проблеми са којима се суочава српска заједница у Словенији, Тодоровић је ту издвојио пре свега нерешено статусно питање Срба у Словенији и, са жаљењем поручио да не верује да ће оно скоро бити решено.

Од наше матичне државе Србије очекујемо озбиљнији приступ у решавању наших отворених питања и уз мало добре воље ствари се могу помакнути у корист српске заједнице у Словенији, али и у корист институција матичне државе Србије, закључио је Тодоровић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво