Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. Влада Републике Србије је на седници 21. маја укинула раније изречене обавезне епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, као и забрану уласка за странце.

Више није потребна дозвола/сагласност за улазак домаћих, ни за улазак страних држављана у Р. Србију. Уместо ранијих мера изолације и PCR теста, приликом пасoшке контроле свима који улазе у Р. Србију уручује се писмено обавештење - здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID 19.

На граничним прелазима врше се стандардне граничне провере, које у складу са законом, између осталог, могу обухватити и проверу услова за улазак странаца (веродостојност навода у вези места поласка, места намераваног боравка, сврха путовања, повратак у државу порекла, транзит до треће државе у којој је гарантован прихват, потребна новчана средства и друго).

Донета је одлука да се, свим лицима којима је приликом уласка у Р. Србију раније одређена мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), а која није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке (22. мај) изречена мера (изолације у кућним условима) обуставља од даљег извршења.

Уколико држављани Републике Србије у иностранству имају потребу за добијањем транзитне дозволе појединих држава, и даље је обавезно да се јаве надлежном дипломатско конзуларном представништву у држави кроз коју се врши транзит.

 Тестирање на лични захтев у Републици Србији

Влада Републике Србије донела је одлуку да тестирање на лични захтев почиње од 22. маја. Тест на лични захтев кошта 6.000 динара, уплаћује се на јединствени жиро-рачун који се може наћи на веб-сајту https://covid19.rs/ , као и на веб-сајту Републичког фонда за здравствено осигурање.

Процедура је таква да грађани прво уплате новац на жиро-рачун, а затим тестирање, односно узимање бриса из грла и носа могу обавити у најближем институту, заводу или дому здравља. Термин за тестирање грађани могу заказати позивом на број телефона: 011/362-0000. Време чекања на резултат је од 24 сата до 48 сати од узимања бриса. Такође, на сајту Градског завода за јавно здравље у Београду наведено је и да грађани термин за тестирање могу заказати путем имејла info@zdravlje.org.rs, са молбом да се остави број телефона како би се прецизирало време тестирања.

Право на бесплатно тестирање имају сви грађани са симптомима коронавируса који су били у блиском контакту са зараженом особом, као и пацијенти који одлазе на операције и одређене интервенције попут бронхоскопије. Бесплатно тестирање је омогућено свим студентима или малолетним лицима која путују у земље које не дозвољавају улаз без претходно урађеног PCR теста.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво