Нема места за српску децу?

Диана (девојачки Обексер) Будисављевић је за време Другог светског рата више од 10.000 српске деце спасила сигурне смрти из усташких логора у злочиначкој тзв. Независној Држави Хрватској. У Инзбруку, овог фебруара, требало је да се на њеној родној кући постави меморијална табла. Како сазнајемо од Владимира Влајића, једног од оснивача организације СПОЈИ из Инзбрука, у тексту нема ни помена о страдалој српској деци.

Дијана Будисављевић (1891 - 1978), по рођењу Аустријанка удата за српског хирурга Јулија Будисављевића, избавила је од сигурне смрти више од 10000 српских девојчица и дечака из концентрационог логора Јасеновац у Независној држави Хрватској, где је убијено више од 20000 српске, ромске и јеврејске деце.

Пореклом Аустријанка, била је удата за лекара православне вероисповести у Загребу. Током Другог светског рата са неколицином пријатеља покреће рискантну акцију у којој из логора у близини Загреба спашава више од десет хиљада деце.

Диана је водила детаљну картотеку дечијих судбина, коју ће јој након рата неповратно одузети комунистичка власт 1945. године, када њено германско и грађанско порекло постају непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расветљена је херојска улога жене уверене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

Хуманитарна организација СПОЈИ из Инзбрука се још од 2010. године залаже да истина о херојском чину Диане Будисављевић буде позната јавности.

Нове градске власти у Инзбруку предложиле су нову верзију текста, која треба да се усвоји у градском Сенату, али ни у њој се не спомињу злочини НДХ над српском децом: Током Другог светског рата, Диана Обексер-Будисављевић спасла је више од 10.000 деце из логора фашистичког режима усташа у НДХ уз помоћ других активиста.

Један од изговора је, како каже Владимир Влајић, да на табли нема места, а и да је поред српске, спасавала и ромску и јеврејску децу.

"У првобитном тексту помињала се Југославија, која у то време није ни постојала! Успели смо да се изборимо да се то промени, али нисмо задовољни ни другом верзијом текста, јер се не спомиње њено спасавање српске деце. Ако историја утврди да је спасавала и ромску и јеврејску децу, требало би и њих поменути. Њен херојски чин мора да се памти. У контакту смо са многим историчарима и људима који су се бавили Дианиним ликом и делом, пружају нам пуну подршку. Радићемо и даље на томе да истина победи и да се српска деца помену на спомен-плочи Дианине родне куће у самом центру Инзбрука", каже Владимир Влајић за РТС.

 

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво