Највише признање за албум "Византијски мозаик" пијанисткиње Јасмине Кулаглић

Један од водећих европских магазина који прате класичну музику, белгијски "Крешчендо", објавио је изузетну критику са највишим признањем редакције за звук, либрето, репертоар и интерпретацију пијанисткиње Јасмине Кулаглић за извођење дела музичког опуса савременог српског композитора Светислава Божића на албуму "Византијски мозаик".

Један од водећих европских магазина који прати класичну музику, белгијски "Крешчендо", објавио је изузетну критику са највишим признањем редакције за звук, либрето, репертоар и интерпретацију пијанисткиње Јасмине Кулаглић за извођење дела музичког опуса савременог српског композитора Светислава Божића на албуму "Византијски мозаик".

Карло Шрајбер, колумниста овог магазине, наводи да су Божићеве композиције прилично непознате на Западу али да се редовно изводе на многим сценама у земљама источне Европе.

Композиције "Метохијска појања", "Последња љубав у Цариграду" или "Коњи Светог Марка" евоцирају снажну и наративну музику. Циклус приказан на албуму "Византијски мозаик" чини девет композиција посвећених православним манастирима на Балкану и одлична је "мешавина инспирисана византијским импровизацијама али и традиционалним српским песмама и музиком касног Отоманског царства". Шрајбер је одушевљен оригиналношћу ових композиција које повезују духовност Запада и Истока, као и њихову прошлост и садашњост.

"Композиција "После једног рата са мало наде кроз кишу" кратка је представа која нас подсећа на сав ужас рата и бомбардовања Београда 1999. године, као и поплаве изазване кишом. Са друге стране "Сећање предака" је једна умирујућа успаванка, песма наде, љубави и мира", наводи Шрајбер.

Пијанисткиња и професор клавира Јасмина Кулаглић већ дуги низ година живи и ради у Паризу али податак да је рођена у Београду само додатно даје потврду њеном жару и страсти у извођењу ових Божићевих композиција којима је он покушао да се врати својим коренима.

На корицама албума "Византијски мозаик" налази се слика Белог анђела, део фреске из манастира Милешева насликане у 13. веку.

"У извођењу Јасмине Кулаглић осећа се жеља да влада мир у читавом човечанству, што овај албум чини веома актуелним у овим тренуцима кућне изолације изазване светском пандемијом коронавируса", закључује колумниста Шрајбер.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво