Почело је спасавање привреде од пошасти

"Због пандемије, у Берлину се живот променио у року од недељу дана. Политичари су дуго расправљали о различитим видовима ограничења, али највећи део грађанских права и даље имамо. Јавна окупљања су забрањена, али никоме није ограничено кретање у било које доба дана и ноћи. Препорука владе, које се већина грађана придржава је да се креће у групама од 2 особе, са изузетком фамилија које броје и више чланова. У неким супермаркетима је обавезно ући са колицима за куповину због држања одстојања, негде је препуштено грађанима да сами одлуче", јавља нам Драгана Николић, економски стручњак из Берина.

Улице у Немачкој и даље су прилично празне, али су зато паркови и шуме пуни шетача и бициклиста. Немци су забринути због болести, али и због своје привреде.

Драгана Николић из Берлина успешно ради на економској сарадњи Немачке и Србије, и каже:

„Економија у Немачкој сваки дан губи огромне своте новца. За све компаније, које су због природе посла морале да затворе своја врата, или да раде скраћено, због смањења обима посла, држава је омогућила финансијску помоћ. У таквим фирмама запослени добијају 60 одсто од плате и плаћене су све социјалне дажбине. У принципу још нико није остао на улици зато што је изгубио посао или не може да плати стан. 

Немачка има веома јак социјални систем, тако да је за време трајања кризе власницима станова или пословног простора забрањено да дају отказе или да закупце избацују на улицу због не плаћања обавеза. Посебно пријатно изненанђење од стране политике су доживели, такозвани фриленсери, уметници, занатлије, мала и средња предузећа. Већ у другој недељи кризе, савезна држава Немачка, као и скоро све републике су одобриле пакете неповратне помоћи, пише Драгана Николић.

У зависности од величине фирме и броја запослених, могло се аплицирати за једнократну, неповратну помоћ од 5 000 до 35 000 еура. Новац је релативно брзо и са само једним испуњеним формуларом легао на рачун многих појединаца и предузећа. Још један доказ да огроман административни успавани немачки апарат може да се покрене уколико жели. Поред тога фирмама су доступни и кредити за помоћ са 80-100 одсто гаранција владе. Тако да све оне фирме, које имају проблем ликвидитета, а пословале су бар на позитивној нули крајем претходне године, могу да аплицирају за те кредите. Време ће показати како ће то изгледати у пракси.

И наглашава:

„Грађани у Немачкој су прилично послушни и придржавају се правила, али сви полако чезну и чезнемо за нормалним животом. То је за последицу имало одлуку Владе Немачке да се од 20. сприла дозволи отварање радњи до 800 квадратних метара. А од почетка маја смеју да отворе и фризерски салони и остале сличне услужне делатности. Завршне године средњих школа ће, такође, отворити своја врата за матуранте, како би полагали завршни испит, тј. матуру.

Размишља се и о повратку на радна места за занимања, која су од значаја за функционисање система, оних који су морали да затворе због природе посла и рестрикција. Сви између, а њих је веома много, су могли самостално да донесе одлуку, да ли ће радници долазити у канцеларију или ће радити од куће.

Моје предузеће NP "Connect GmbH" се бави различитим услугама пословног саветовања и стратешког развоја малих и средњих предузећа. Првог дана од почетку кризе су скоро сви клијенти ставили све пројекте „на лед". После првобитног шока смо схватили да ово време можемо одлично да искористимо да се бавимо административним стварима, којих овде увек има на претек. Преиспитивањем концепата ии продуката, које нудимо клијентима широм Европе и Азије, као и идејама за нове понуде пословне после кризе.

Ми смо за разлику од неких других фирми већ имали комплетну онлине канцеларију, па нам није било тешко да се пребацимо на рад од куће. Свако је понео из канцеларије оно што му је било потребно, тако да је сада мој трпезаријски сто мој радни сто. Пре ове кризе сам посао у петак увече стриктно сам остављала у канцеларији и враћала му се понедељком ујутро. Зато немам радну собу код куће. Изузеци су били повремени семинари или предавања, која се одржавају викендом.

Ово је нешто што сам научила у Немачкој, је да викенд увек када је могуће оставим за своје приватне активности или одмор. Човек мора да пази на радне и животне балансе, иначе, се све сведе на рад. Седам дана у недељи , 24 сата дневно рада, још никоме није донело профит, већ само мањак продуктивности, када говоримо о људским ресурсима", искрена је Драгана Николић.

"У току овог кризног времена смо у фирми схватили да један производ, тј. софтвер, који су клијенти раније користили за испитивање мишљења запослених, могу сада да користе у раду из кућне канцеларије и рад на даљину. Уместо да сатима телефонирају или пишу и читају стотине мејлова , довољно је да се „онлајн" нађу на огласној табли, напису анонимно своје мишљење о актуелној теми, а наш систем и обучени радници у најкраћем року обраде податке и презентирају клијенту. Тако смо успели да олакшамо рад и доношење одлука код више клијената. Одлучили смо да помогнемо и другим компанијама, тако што им у време кризе и у зависности од обима и потребе, нудимо коришћење наших услуга неко време бесплатно. Целу кампању смо назвали " Мука чини креативним"", представља функционисање дела немачке привреде у кризи економски стручњак Драгана Николић из Берлина.

И завршава своју исповест речима:

„Ових дана греје сунце у Берлину, а дневни број инфицираних се полако смањује. Клијенти нас поново зову и траже наставак рада на пројектима. Јављају с ечак и неки, који желе да започну нове пројекте чим криза "прође". Највећи део нас већ је у плановима за време „после пандемије". Мислим да се зато могу сматрати сретном да живим у Немачкој.

Останите здрави, или брзо оздравите! Пазите на себе и ближње!

Свим православним хришћанима нека је са срећом празник Христовог Васкрсења!"

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво