Грац: Онлајн настава у току, али Србије нема на видику

Епидемија коронавируса променила је уобичајени студентски живот, но, можда је то групација која се најбрже прилагодила новонасталој ситуацији. Из Граца, најстаријег универзитетског града, где је и наш Тесла студирао, за РТС се јавља Емилија Стокућа, студент техничке физике на Техничком факултету.

Ситуација у Аустрији је боља из дана у дан, односно број заражених на дневном нивоу је све мањи. Томе придодаје чињеница да су маске бесплатне и доступне свима. Такође, на уласку у маркете добија се маска и колица се дезинфикују.

Градски превоз је бесплатан и доста је фреквентан, да се не би превише људи затекло у једном трамвају или аутобусу. Кретање није ограничено, тј. полицијски час није уведен, међутим није дозвољено да на улици људи буду заједно, а да нису из исте породице. Ако се то правило прекрши, казне су прилично високе.

Факултети, као и остале образовне установе, али се настава одвија онлајн. Они сегменти наставе који се не могу обављати онлајн, биће организовани у јулу, са одређеним мерама предострожности.

Неки испити биће полагани и онлајн током маја и јуна, а од јула месеца испити ће се полагати на уобичајен начин. И професори су се веома потрудили да онлајн настава тече без проблема, узимајући у обзир студентске повратне информације. 

Положај наших студената у Аустрији није угрожен, штавише ублажен је критеријум за продужење визе, што је многима олакшало ситуацију.

Такође, велики број студената се волонтерски ангажовао. Уколико је некоме потребан новац, постоје организације којима се могу обратити за помоћ. Све административне обавезе могу се завршити онлајн. 

Међутим, велико је питање када се студенти могу вратити својим кућама, у Србију, а да нису у обавези да буду у карантину.

Грац није велики град, тако да су све мере против ширења епидемије веома успешно спроведене, тако да је после две недеље изолације, број оболелих почео да опада.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво