Аустралија: Борба на више фронтова

Наш дописник из Сиднеја, Драган Царан каже да су од јутрос мало задовољнија лица представника државних и здравствених власти на Петом континенту. Већ четврти дан заредом крива на графикону заражених корона вирусом је у благом паду. До јутрос је у Аустралији забележено око шест хиљада случајева заражених корона вирусом. Нажалост 40 особа је преминуло.

Ово благо опадање броја оболелих се, пре свега, објашњава добром стратегијом у борби против коронавируса. Ипак, надлежни упозоравају да ће све репресивне мере, које су сада на снази, трајати најмање шест месеци.

Највећи узрочник ширења пандемије, брод Руби принцес, је и даље у Новом Јужном Велсу и јутрос је, уз пратњу пловила аустралијске морнарице, допловио у близину Вологонга, око 50 километара од Сиднеја. Овај крузер је битан, јер је и поред забране пристанка бродова у аустралијским лукама, допловио у Сиднеј, где је 2700 путника напустило пловило. Тек тада је извршена здравствена контрола путника, на копну, и откривено је 600 заражених особа.

Једанаест особа са брода је нажалост умрло. Ова ситуација условила је прву истрагу, која је означена као криминална истрага због убиства. Основно питање на које се тражи одговор је како је брод, и поред само дан раније најављене забране пристајања, ипак укотвљен у Сиднејском заливу. На овом крузеру је још увек и 1040 чланова посаде, над којима здравствени органи Аустралије сада врше тестирање и већ су установљени симптоми код 200 особа. Дакле, потпуно ново жаристе.

Још два брода на крајњем западу Аустралије ће кроз неколико дана напустити луку у Фримантлу. Очекује се да бродови "Артанија" и "Васко де Гама" буду у једној од немачких лука за око месец дана. На овим бродовима, је међу члановима посаде и 42 држављана Србије.

Упоредо са борбом против пандемије, траје и борба за очување економске снаге Аустралије. Федерална влада је обезбедила 130 милијарди долара, као стимулативни пакет за очување, пре свега, малих и средњих предузећа. Део пакета је већ почео да се реализује, тако да је велика групација пензионера, као и корисника одређених социјалних бенефиција, већ добила по 750 долара као једнократну помоћ. Економским стимулативним пакетом је предвиђено да се послодавцима уплате плате за раднике за наредних шест месеци и да се тиме очувају радна места, а предузећа остану у погону и спремни за период после пандемије.

Новина је и да је уведен шестомесечни мораторијум на исељавање људи који станују у изнајмљеним становима, а услед пандемије корона вируса нису у могућности да плаћају кирију. Наложено је да станодавци морају да постигну било какав договор са киријашима, али да избацивања због неплаћања - нема.

Што се тиче рада Српске православне цркве на Петом континенту, због општег правила о друштвеној дистанци у време пандемије, службе у нашим православним храмовима се обављају само уз присуство, до пет, свештеника, без верника. Биће тако и у време ускршњих благдана. Неке од литургија могу да се прате и посредством интернета.

И да још једном подсетимо наше сународнике, а нарочито оне у Аустралији, да је Амбасада Србије у Канбери отворила банковни рачун за донације здравству Србије у борби против пандемије, а да се сви неопходни детаљи могу наћи на интернет страници наше амбасаде.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво