Алексић: Будимо на опрезу, будимо храбри, поштујмо прописе!

Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији, придружио се апелу нашим грађанима у Матици у вези са тренутном ситуацијом, тј. епидемијом коранавируса.

Писмо преносимо у целини:

"Италија је, као што знате, у потпуном карантину и тренутно са највећим бројем преминулих од коронавируса, и наравно не може се знати колико ће то трајати, али је сигурно да ће трајати краће ако сви будемо поштовали прописане мере за сузбијање ширења вируса.

Након последње уредбе председника Владе Репулике Италије, Ђузепеа Контеа, девете по реду од проглашења ванредног стања у Италији (Декрет донет 25. марта 2020.), којим је забрањено кретање на целој територији Италије осим из нужних потреба, и затворене све радне делатности које нису есенцијалне, људи су били јако збуњени пошто нису знали шта је дозвољено а шта не.

Данас нам је већ свима јасно да се из куће излази само због одласка на посао, и нужних потреба као што је набавка хране или лекова, и увек уз попуњен формулар у коме изјављујемо и оправдавамо куда смо пошли и зашто. У случају да немамо оправдан разлог за кретање, предвиђене су високе новчане казне од 400 до 3000 евра, као и судски поступак због кршења закона.

Зато поручујем, будимо на опрезу, будимо храбри, поштујмо прописе!

Савез Срба у Италији је од почетка ванредног стања апеловао на све грађане српског порекла у дијаспори да одложе своје путовање у матици у овом периоду. Такође смо били у редовном контакту са нашом амбасадом и конзулатима и преносили све корисне информације. Верујемо да што се Италије тиче земљу нису напуштали људи који овде живе и раде са својим породицама уз сталну регуларну дозволу боравка, већ су то били људи који су радили сезонски и остали без посла, смештаја, радних папира и здравственог осигурања па је логично и људски да се врате у своју матицу. Наша амбасада и конзулати последњих дана покушавају да организују евакуацију за ове угрожене грађане.

Ових дана Савез Срба у Италији се придружио пројекту и иницијативи Савеза Срба Словеније. Дијаспора Србије је увек била уз своју матицу, не само сада, већ су тај пример оставили и наши преци, од Николе Тесле, Петра Кочића и осталих, који су свој допринос дали својим знањем, у наоружању или санитетском материјалу и увек у свим критичним моментима помагали своју матицу.

Савез Срба Италије од свог оснивања, а удружења која га чине од свог постојања су помагала своју матицу. Споменућемо и подсетити само на неке од пројеката и хуманитарних акција: помоћ Народним кухињама на Косову и Метохији, помоћ за време Нато агресије и слање санитетског и медицинског материјала и других потреба Матице, затим помоћ за несретне поплаве када је послато око 15-16 шлепера намирница, преко 40 фургона и ко зна колико личних возила је отпремило потребне намирнице у храни, гардероби и медицинском материјалу опет својој матици. Да не причамо о великом броју деце која нису имала могућност лечења у својој матици, где смо им да им обезбедили потпуно или бар у већој мери лечење у италијанским болницама.

Приметио сам да су тренутне изјаве наших представника државе увредиле и изазвале тугу већине нас у дијаспори који смо поштовали прописане мере. Искрено се надамо и верујемо да срце матице није постало срце маћехе својој дијаспори. Зато ево нашег одговора као и увек: помоћи ћемо нашим Херојима са акцијом "Подржи хероје" у којој ће учествовати већина Савеза Срба из дијаспоре.

Апел: "Здравствени радници не располажу задовољавајућим бројем заштитних маски, рукавица, наочара и мантила.

Вирус који је паралисао свет не познаје границе.

Овим путем желимо да вас позовемо да нам се прикључите у заједничкој борби српске дијаспоре за наше хероје у Србији, Републици Српској и земљи у којој живимо.

Хуманитарној акцији "Подржи хероје" коју је покренуо Савез Срба Словеније придружује се Савез Срба у Италији и Савез Срба Француске. Позивамо и савезе других земаља да сакупе приходе које ћемо ујединити и сва средства наменити за набавку потребног медицинског материјала."

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво