Дачић: Вратили смо скоро 4000 држављана у Републику Србију

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић приликом укључења за Прву ТВ изјавио је да од пре неколико дана Србија скоро да нема ниједног грађанина блокираног на аеродромима и граничним прелазима у другим државама.

Шеф српске дипломатије оценио је да се спољна политика свела на рат против "ђавољег вируса", како га назива председик Kине Си Ђипинг, и да се Министарство спољних послова бави враћањем грађана у Србију, допремањем лекова и хуманитарне и медицинске помоћи.

Дачић је истакао да је до сада превезено нешто мање од 4.000 људи, половина авионом.

"Превезли смо око 2.000 људи авионима, али има захтева да буде још толико. Свакако, сада се разматрају приоритети", рекао је Дачић

Он је за телевизију Прва рекао да ће, укључујући данашњи лет за Истанбул и Букурешт, у Србију бити враћено 1.984 особе.

Министар је најавио да ће Република Србија сутра организовати и лет из Беча, а да се очекује поново лет из Париза.

"У четвртак ће стићи авион из Чешке, једна компанија враћа своје раднике, биће лет из Израела где ће се вратити и наши људи и поред тога што то нису наши летови. Биће један лет из Штутгарта што није у нашој организацији", каже Дачић.

Министра каже да ће се видети шта ће се предузети поводом наших људи који су у Швајцарској.

Говорећи о проблемима са којим се суочавају у раду напоменуо је да се дешава да се одређени број људи пријави за неки хуманитатрни лет, а да се потом авиони враћају полупразни, јер путници не дођу кад чују да треба да буду у Србији у карантину.

"Најмање 15 одсто људи је било на лету и уопште се није појавило. Дешавало се да пошаљемо авион, а да се он полупразан врати. Kад смо организовали превоз на Малту, јавило се четрдесетак људи који су хтели да оду на Малту", рекао је министар.

Дачић је рекао да је на Министарству спољних послова да те људе доведе до границе Србије, а да је остало на Министарству здравља и Министарству унутрашњих послова и да је процедура карантина у њиховим рукама, али да је порука државе свима да рачунају да су у карантину барем 14 или 28 дана.

Упитан о структури путника, министар је рекао да је она различита, да су туристи махом враћени, да треба решити питање путника са Тајланда и Индонезије, а да су међу заинтересованима за повратак студенти, људи који су на лечењу у иностранству, људи који су отишли на службени пут, али и људи који су остали без посла у иностранству.

На питање о стању службеника Србије у Швајцарској, Дачић је рекао да су добро и да је један заражени службеник који је био у тежем стању боље, као и да је пуштен из болнице.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво