Фрулашица из Србије држи онлајн концерте у САД

Млада фрулашица из Србије Неда Николић стигла је пре три недеље у Сједињене Државе да учествује на пар концерата. Међутим, како је убрзо почела криза са коронавирусом и летови обустављени, она је непланирано продужила свој боравак у Сједињеним Државама. Време проводи, поред осталог, и тако што свако вече свира фрулу уживо преко друштвених мрежа. Са Недом је, путем скајп везе, разговарао Александар Жигић.

Неда: Дошла сам пре једно три недеље и требало је одржати неколико радионица са децом. Дошла сам првенствено као гост поводом Манастирске вечери овде близу Чикага у манастиру Нова Грачаница. Међутим, мало се искомпликовало у међувремену, пре мог планираног повратка, аеродром у Београду је затворен и сада, сада се само чека.

С обзиром на то да сам у гостима код мог рођака проте Драгана Велеушића у Милвокију, током разговора смо дoшли на идеју да би била добра разонода и, хајде да кажем, лек за душу многим Србима овде, не само у Милвокију него широм Америке, да чују мало српске народне музике. На фејсбук страници цркве Свети Сава овде у Милвокију свако вече у 20 часова ја се укључујем и свирам одређени репертоар наше народне музике", каже Неда.

Значи да није било корона вируса, свега овога не би било ових дана?

Неда: Jесте, то је заправо срећа у несрећи.

Да ли имате неку идеју колико ћете остати, ова ситуација може потрајати... Имате ли неке друге планове?

Неда: Планови су ограничени на боравак у кући. Контактирала сам са нашим конзулатом у Чикагу и све је на чекању, чека се авион. Ништа се још не зна, али надам се да ће бити што пре, у сваком случају.

Да ли сте успели да барем нешто видите од Америке, јер је све затворено, и да стекнете неки утисак пре него што је све ово почело?

Неда: Имала сам прилику да видим Калифорнију, што ми је заиста драго. Ја сам у Милвокију и Чикагу била два пута и упознала доста локација, а у Сан Дијегу сам сада први пут боравила и одушевила се и климом и људима, Србима нашим наравно, целом том организацијом и самим градом, тако да ето, пар дана сам ухватила...

Ви сте из Ковина, претпостављам и фамилија вам је тамо, хоћете ли да пошаљете неки поздрав било њима или неком другом, можда и да кажете ево овим путем који су планови за повратак?

"Јесте, моји родитељи и сестра су ми у Ковину, а мој дечко је у Београду и заиста ми сви подједнако недостају. Надам се да ћу се што пре вратити, и да ће се ова ситуација завршити, да ћемо моћи да излазимо, да се виђамо и да ће све бити много боље."

Неда Николић је специјално за нас и одсвирала мелодију "Над извором врба се наднела", што можете такође чути.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво