Аустралија: Смртност расте, ригорозне мере, Срби безбедни

У Аустралији је, до сада, више од две хиљаде особа оболело од корона вируса. Нажалост, до сада је умрло осам особа. Како је, пре неколико сати, образложио премијер Скот Морисон, Аустралија се у овом тренутку бори против опаке пандемије, која условљава и неминовну економску рецесију. Најугроженији су они у првим, тријажним, борбеним редовима: медицинске сестре и лекари опште праксе.

За њих је, упаво стигла из иностранства, комплетна заштитна опрема, а за болнице је приспело још две хиљаде респиратора. Здравствени стручњаци упозоравају да је све већа опасност да се зараза шири услед непоштовања такозване "социјалне дистанце". Зато је Влада данас јос више пооштрила мере заштите. Осим забране рада кафића, ресторана, теретана, коцкарница, забране свих спортских и забавних приредби, данас је донета одлука да свадбама у затвореном простору, може да присуствује само петоро људи, а на отвореном до десет особа, уз поштовање безбедне удаљености од метар и по. Исто важи и за сахране - дозвољено присуство само десеторо људи.

Слобода кретања је све мања. На снази је потпуна забрана напуштања Петог континента, док су аустралијске државе Јужна Аустралија, Западна Аустралија и Северна територија потпуно затвориле своје унутрашње границе. Затварање границе у четвртак најавио је и Квинсленд. 

Очекује се да ће последица пандемије бити економска рецесија и да ће око милион људи на Петом континенту остати без посла. Њима је држава обезбедила одређене социјалне субвенције, али је Владин сајт већ два дана, услед великог притиска, "оборен". Људи су од раног јутра у огромним редовима, дугим по неколико стотина метара, испред канцеларија Владине агенције "Centerlink", која би требало да региструје све захтеве.

Међу члановима српске етничке заједнице у Аустралији, нема оболелих од корона вируса. Нејасна је, за сада, ситуација са четрнаест Срба, чланова посаде путничког брода крузера "Rubi princes". Овај крузер је још укотвљен у Сиднејском заливу, посада није тестирана на вирус. Сви путници су још пре два дана напустили брод, тестирани су на копну, и откривене су 243 особе заражене короном, од којих је једна особа данас преминула. Како је компанија "Дајмонд крузер", која је власник брода обавестила нашу амбасаду у Канбери, тражи се било која лука у Европи која би прихватила брод.

Сазнајемо и да је 20 наших држављана, чланова посаде, на два крузера у Перту. Тренутно се не зна да ли ће бити тестирани и како ће се даље третирати.

Нашој Aмбасади су се пријавила и 75 држављана Србије, који су у гостима код рођака и пријатеља, и, због забране летова, не могу да се врате у отаџбину, а визе су им истекле. Како нас је обавестио амбасадор Мирољуб Петровић, аустралијска Влада је прихватила да одобри да наши људи могу да аплицирају за издавање нових, прелазних виза које би важиле до престанка пандемије.

Иначе, Амбасада Србије у Канбери је почела да прикупља новчана средства, као донацију за здравствени систем Србије у борби против корона вируса.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво