Швајцарска у доба короне

У Швајцарској је на снази ванредно стање. Број заражених се попео на скоро 9000. Данима се апелује на становништво, посебно на особе са угрожене здрављем, да остану код куће. Школски систем је у прекиду. Учионице су затворене до краја априла. Већина људи је заменила своје место у бироу кућном канцеларијом. Границе су затворене за путовања, али за људе који раде у Швајцарској и даље је дозвољен улазак. Све установе културе, продавнице одевне робе, ресторани су затворени. Строго су забрањени скупови сваке врсте.

Швајцарски научници алармирају да је Швајцарска на потпуно истом курсу као Италија пре недељу дана. Све животне доби су у опасности, с тим да су више погођени мушкарци и старије особе. Број случајева тренутно експоненцијално расте. Међутим, сумња се да је број заражених већи...

Вирус короне драстично је ограничио животе многих људи у Швајцарској (посебно ризичне групе, старије особе и родитељи / самохрани родитељи са децом). Зато је потребна солидарност и помоћ суседа. Због тога су на свим зградама налепљене цедуље са контактима оних који су у могућности да помогну комшијама. Војска и полиција су мобилисани за помоћ становниству и у Швајцарској се не памти оваква мобилизација.

Федерална канцеларија за јавно здравство поставила је број за питања о новом вирусу короне: 058 463 00 00, доступан 24 сата.

Савезно веће је у петак саставило пакет мера од 32 милијарде швајцарских франака за помоћ привреди, јер су многе мале фирме преко ноћи затворене. Многи су остали без посла, а грађанству се саветује да се обрате установама које су задужене за помоћ и надокнаду личног дохотка.

Такође се апелује на људе да не шире лажне информације о нестанку хране и личних потрепштина и на свим јавним страницама великих трговинских ланаца објављено је да свега има довољно за све. У продавницама је ограничен број купаца, мора се чекати напољу у реду. Маске за заштиту су тренутно у несташици, али се очекује пакет помоћ из Кине

Већи проблем је објаснити људима колико је сада битно да остану код куће. Пролеће мами у шетњу, па се саветује, да ако већ крену, иду сами. Нажалост, током викенда на језеру је виђен велики број старијих особа у груним шетњама што је крајње неодговорно. 

Нарочито је дирљива слика људи на балконима ових дана у Швајцарској који у тачно у 12.30, аплаудирају здравственом особљу и свима онима који сада морају да раде да систем не би стао.

Ситуација је заиста тешка, улице су све празније, растојање између људи све веће...

Наши људи знају да је у Србији проглашено ванредно стање и да Влада Србије апелује да се остане у земљама где су тренутно, наравно, уколико је то могуће. Зато, они који морају да се врате, добро се информишу на страницама Амбасаде и козулата Републике Србије. На тим страницама се апелује на наше људе да не полазе на пут јер су границе Србије затворене за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом или сталним настањењем у Србији. Сви остали су у обавези да буду у самоизолацији 14. дана, односно 28 дана ако долазе из земаља жаришта епидемије, а ту спада и Швајцарска. Затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора.

"Ускоро су Васкршњи празници и многи планирају одлазак у домовину, али због личне сигурности и општег добра најближих као и осталих грађана НЕМОЈТЕ путовати сада за Србију. Одложимо сусрете за нека боља времена, а до тада чувајмо једни друге. Морамо схватити озбиљно целокупну ситуацију и морамо постати дисциплинованији и солидарнији.

Не постоји дугме неког супер компјутера које се сад може притиснути или чаробна формула која ће у мунути излечити све. Ми не знамо више од оног што нам се тренутно из здравствених центара говори и за почетак је потребно само да смо више дисциплиновани према себи и другима, да би и природа радила за нас. Сви знамо ону стару пословицу „Чувај се и Бог ће те чувати", док Библија каже „.. Воли ближњег свога као себе самога." И то је читава филозофија", поручује Виолета Алексић, новинар и уредник Радио Круга из Швајцарске.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво