Прича о Сакијет Сиди Јусефу

Амбасада Републике Тунис, Амбасада Народне Демократске Републике Алжир, Удружење српско-тунижанског пријатељства и Друштво пријатеља Алжира, уз подршку Министарства одбране Републике Србије – Управе за односе с јавношћу организовали су промоцију књиге Милоја Поповића Каваје "Прича о Сакијет Сиди Јусефу – прошло је шездесет година" у свечаној сали Дома војске у Београду.

Поповићева књига представља узбудљиве записе и фотографије о солидарности једне генерације младих са Алжирском револуцијом шездесетих и седамдесетих година XX века. Млади са свих континената, изградили су школу, у малом туниском месту Сакијет Сиди Јусефу, на граници са Алжиром, које су бомбардовали и срушили француски бомбардери, 8. фебруара 1959. године, и којом приликом је живот изгубило 11 невиних малишана. У овој акцији храбрости и солидарности, учествовало је и пет Југословена (један од њих је био и Милоје Поповић), студената из југословенских република, ризикујући животе на ратном подручју, у којем су се водиле жестоке битке за слободу.

Амбасадор Туниса Сејталах Режеб подсетио је да Поповићева књига сведочи о старој и вечној емпатији српског народа према братском туниског народа и о његовом ангажовању у бурној историји и путу ка слободи.

Госпођа Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира, нагласила je да је народ Алжира вечно захвалан свима који су солидарношћу и подршком помогли да избори своју независност. А управо због тога је и аутор књиге 2004. године одликован високим алжирским признањем.

„Милоје Поповић се кроз свој новинарски рад деценијама борио да југословенској и српској јавности представи борбу афричких народа за своју независност. Пријатељство Србије и Туниса потиче још из доба Првог светског рата, када је народ ове северноафричке земље примио на опоравак 52.000 српских ратника који су прошли голготу Албаније. До данашњег дана Тунис са великом пажњом и поштовањем води бригу о гробљима Срба који су у овој пријатељској земљи оставили своје кости", нагласио је Драгомир Карић, народни посланик и председник скупштинске Групе за сарадњу са Тунисом (такође и дугогодишњи председник Друштва српско-тунижанског пријатељства, чији је аутор Поповић био први председник почетком 2000-тих).

Уредник књиге „Прича о Сакијед Сиде Јусуфу" је Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво