Шумадија и Поморавље душа Србије

Промоција фотомонографије "Шумадија и Поморавље - душа Србије", заједничко дело Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, одржана је у Санкт Галену (Швајцарска).

Због великог интересовања, након прошлогодишње промоције ове књиге у Амбасади Републике Србије у Берну, а у организацији Радио Круга, поново је организован сусрет са ауторима и сарадницима ове књиге.

Прво дружење одржано је у православној цркви Пребодобног Симона Монаха у Ст.Галену. Ово промоцију организовао је Радио Круг у сарадњи са Драганом Зимоњић, Снежаном Петровић, Божицом Бобом Недељковић и православним хором Логос из Ст.Галена.

Друго дружење орагнизовало је Удружење српских студената у Швајцарској, а одржано је на Циришком Универзитету. Поред аутора Зорана Петровића, обе вечери, присуствовао је и проф. Видан Папић.

Фотомонографија Шумадија и Поморавље - душа Србије заједничко је дело двојице аутора, фотографа из Крагујевца, Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровића, на чијем стварању је утрошено две године рада. Писац текста је Миодраг Стоиловић, новинар и публициста. Уредник је Мирко Демић, књижевник.

Ликовну синтезу урадио је проф. Видан Папић, а уредник фотографије је Имре Сабо фотограф. Књига је настала у намери аутора да обележе јубилеј 200 година од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије.

Осим дела везаног за историју, средњи век, време устанака и стварања државе кроз године које долазе, па све до савременог доба, ова књига посебну пажњу посветила је људима, њиховим активностима и догађајима, очувању нематеријалне културне баштине. У књизи су нарочито истакнути најлепши предели Шумадије и Поморавља и места која би требало посетити, манифестације које треба лично доживети и видети.

Текст је преведен на енглески, а кратак сиже текста на још неколико језика: немачки, француски, руски и есперанто. Књига је формата 32x27цм, има 360 страна са око 350 фотографија. Издавач фотомонографије је Друштво историчара Шумадије. Књигу је помогао Град Крагујевац у суфинансирању, а већи део средстава обезбеђују сами аутори. Књига је представљена на 63. међународном сајму књига у Београду као и широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво