Како је булевар у Хамилтону добио Теслино име

Српска књижевница и друштвени активиста из Канаде, Гордана Петковић Лаковић, ових дана путује Србијом и регионом, не само ради промовисања свог списатељског рада, већ ову прилику користи и да сународнике у Србији и окружењу упозна са приликама у Канади и иницира повезивање и сарадњу српских уметника и културних посленика нашег и северноамеричког континента.

Ова година је за списатељицу Гордану Петковић Лаковић веома плодна и значајна, из више разлога. Недавно су објављене две њене илустроване збирке песама за децу: "Радозналица" и "Нека расте наше дрво", за које су рецензије написали Перо Зубац и Бора Ђорђевић, а ново издање зборника "Зашто смо отишли", Гордана припрема за октобар месец, односно за Међународни сајам књига у Београду. Треба споменути и податак да је тираж првог издања зборника откупљен за библиотеке у Србији, од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Гордана Петковић Лаковић се из родног Београда са породицом у Торонто доселила 1994. године, где и данас живи и ради. Своју прву збирку прича „Колона", објављену 2015. године, посветила је својој деци, са поруком да не забораве свој језик, своје корене и да чувају успомену на своју отаџбину. Исте године објављује и своју прву комедију - „То нисам ја". Две године касније, преводи своју књигу „Колона" („Dance of Life")  на енглески језик. Овим преводом, представила је српски народ и његов језик и писмо канадској и америчкој публици у објективном светлу.

Гордана сарађује са неколико електронских гласила из Србије, а редовно пише за Новине Торонто. Њена књига-зборник „Зашто смо отишли" објављена је и представљена на 67. Сајму књига у Београду у октобру 2017, а 2018. промовисана је у Матици исељеника и Срба у региону.

Гордану Петковић Лаковић многи у Канади и свету познају и као покровитеља културе и чувара српске баштине. Својим друштвеним ангажовањем у Канади доприноси бољој слици Срба и Србије у тој земљи и САД-у, као и сарадњи матице и дијаспоре. Посебно је неуморна у промовисању истакнутих личности српске науке и културе, српског језика и ћириличног писма. Каже да је посебно поносна што је била иницијатор и реализатор акције прикупљања средстава за преименовање булевара Burlington street у Хамилтону, у Булевар Николе Тесле. На њену иницијативу, тамо су се завиориле српске заставе, и уз српску химну и последњу Теслину жељу, „Тамо далеко", 10. јула 2016. булевар у Хамилтону је понео име овог великана.

Значај ове промене најбоље илуструје чињеница да се на споменутом булевару Теслино име налази на 19 путоказа. Захваљујући томе, сада преко четврт милиона људи дневно види име српског научника, а на милионе га чује на радију, у склопу извештаја o саобраћају. Од појаве знакова на путу, Теслиним именом су назване моге фирме, ресторани, локали и малe компаније, а немали број канадских Срба сведочи да је умногоме поправљен и имиџ Србије и Срба у очима Канађана.

У оквиру исте организације, Гордана Лаковић наставља рад на установљавању McMaster University стипендије која носи Теслино име. Уговор са универзитетом је потписан и прве стипендије ће бити додељене 2017. године. Стипендија „Никола Тесла" намењена је талентованим студентима који се баве науком из области Теслиних достигнућа.

У оквиру исте организације, Гордана наставља рад на прикупљању гласова кроз петицију да се средњој школи у Хамилтону да име Николе Тесле (Nikola Tesla Secondary School). Нова школа може да прими 1.200 ђака од 9. до 12. разреда, а прикупљање потписа је у току.

"Потребно је прикупити 10.000 поптиса да би се поднео захтев школској управи. У складу са овом камапњом, у току је и рад на припреми материјала о Теслином стваралаштву, који ће ући у школски наставни план и програм и ставити нашег научника у школске уџбенике на територији града Хамилтон", каже наша саговорница.

Ова свестрана уметница и друштвена активисткиња, од 2015. године је члан Удружења књижевника Србије, Удружења српских писаца „Десанка Максимовић" у Канади, један је од челника хуманитарне организације "Nikola Tesla Educational Charity" (НТЕК), а од 2017. године генерални је секретар Српске националне академије. Члан је Матице исељеника и Срба у региону, Матице српске и Удружења канадских писаца, као и аматерског позоришта "Театар 10 с Лукачем".

Наша саговорница и њен супруг у Канади су власници успешне породичне компаније, али налазе времена и за подршку културном и хуманитарном животу српске заједнице у Канади. Гордана је иницирала и организовала многе догађаје у оквиру српске заједнице, али исто и оне који су од значаја за читаво канадско друштво. За допринос унапређењу веза државе Србије и наших људи у иностранству, матична земља јој се захвалила годишњом Повељом Матице исељеника и Срба у регион, а добитник је и награде "Растко Петровић", за зборник "Зашто смо отишли".

О бројним аспектима књижевног стваралаштва и друштвеног ангажовања Горадане Петковић Лаковић, било је ових дана речи приликом њеног боравка у матичној земљи, али и у региону. Споменимо само успешно представљање у Српском културном центру у Будимпешти, приређено 13. септембра. О Горданином списатељском раду и племенитој мисији коју обавља у Канади, овом приликом је говорио и Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону, а ово је била прилика и да са гошћа из Канаде са својим домаћинима у Мађарској оквирно договори будућу сарадњу на културном и информативном плану.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво