Сликарска колонија Кремна 2019.

На иницијативу Креманке Биљане Стаменић-Јевремовић, која живи у Калифорнији, наши еминентни сликари у сјајном амбијенту приредили изложбу, а продаја слика намењена је градњи парохијског дома.

Кремна је живописно насеље у Србији у општини Ужице у Златиборском округу, у срцу пространих ливада и борова, спектру боја, у хармонији пејзажа и мириса, у жубору здравих планинских вода. Село окружено боровом шумом је на идеалној надморској висини за ваздушну бању на 800 метара.

Кремна је место за здрав и дуг живот, које је увек давало умне и надарене људе. Ту су живели и познати пророци - видовити Милош и Митар Тарабић, који су још у 19. веку прорицали будућност. У засеоку Тарабића под Таром налази се и спомен дом креманских пророка у који хрле хиљаде натижељника.

Кремна је из много разлога увек привлачила многе, а ове године била је домаћин и учесницима Првог сазива сликарске колоније Кремна, на коме се окупило 9 еминентних академских уметника. Током јуна и почетком овог месеца, мајстори сликарских вештина, инспирацију су тражили у пределима нетакнуте природе, четинарским шумама и пашњацима Кремана, места пророка, легенди и народних предања.

Колонија је организована под покровитељством Биљане Стаменић Јевремовић, рођене Креманке, која 20 година живи и ради у Калифорнији, а која је срцем остала везана за свој родни крај.

На сликарској колонији учествовали су академски сликари: Дарко Топалски, Василије Доловачки, Миле Кулачић, Душан Продана, Јелена Секулић, Драгана Малешевић, Ленка Крстић, Бојан Стричевић и Ненад Војновић.

Ови еминентни сликари протеклих дана уживали су у лепотама села, благодетима природе, гостопримству домаћина. Слушали су да су још Немањићи овде имали своје куће за одмор и преко целог лета боравили, да је турским агама и беговима прави мерак био доћи сред Креманског поља, да је још пре Златибора Кремна привлачила прве туристе и све до 20. века била главно туристичко место западне Србије. Данас се туристи враћају на ове просторе и уживају у гостопримству добрих домаћина који нуде добар смештај са лепо уређеним двориштима и спремају одличну и сеоски туризам на највишем нивоу.

Наши еминентни сликари боравећи у Кремни приредили су сјајну изложбу која ће бити отворена 27. јула у 19 сати, у просторијама основне школе у Кремни. Изложба је продајног карактера, а сав приход који се прикупи од продаје уметничких дела (сваки аутор је приредио по две слике) намењен је помоћи за изградњу парохијског дома.

Само ово што смо испричали може да буде добар повод да се дође у Кремну, а ускоро и кроз ово место ће проћи обновљена Ћирина уска пруга, која се сада налази само у засеоку Шарган Витаси. Недалеко одавде је и обновљени манастир Рујно, у коме је још у 16. веку настала прва штампана књига у Србији, чувено Рујанско четворојеванђеље.

Организатори ликовне колоније су свакако на добром месту окупили ликовне уметниике, а треба похвалити и иницијативу да се уз дружење и уживање оствари хуманитарни циљ племенитих намера, па треба очекивати да ће ово дружење прерасти у традиционално окупљање које ће имати и нову хуманитарну акцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво