Српски језик у Великој Британији

У Лондону је 6. и 7.октобра одржана дводневна Конференција о методама предавања српског језика у дијаспори. Интерактивну радионицу, заједнички су водили представници Радне групе за српски језик у Великој Британији и представници Азбукума из Новог Сада. Под једним кровом окупили су се скоро сви предавачи и наставници српског језика из свих делова Велике Британије.

Радионица у Лондону резултат је напора дијаспоре у Великој Британији да се успостави програм предавања српског језика који би био адекватан демографској структури као и да се надомести недостатак релевантне британске квалификације у домену познавања српског језика. 

Основна жеља је да програм учења језика доведе до дипломе која би била препозната и прихваћена од стране државе Србије, и тако потенцијално омогућила полазницима даље школовање или проналазак запослења у Србији, за РТС кажу из организације „Српски сити клуб". Тим Азбукума који српски језик од 1995. године предаје страним држављанима који живе, уче или раде у Србији био је од велике помоћи указујући на постојећи наставни програм и материјале које користе за наставу у дијаспори, а у складу са међународно признатом европском скалом изучавања језика. Азбукум је фирма из Србије која је акредитована од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Ово је одлична прилика да се програм још више оптимализује и усклади са међу народним стандардима учења језика као другог или нематерњег језика. Као и у другим нашим срединама у дијаспори, у Великој Британији постоји дефицит локално базираног наставног кадра, чији проналазак, мотивација за рад и обука су од пресудног значаја за одржавање континуитета предавања српског језика у нашој средини", изјавила је Наташа Кочиш из организације „Српски сити клуб" из Лондона.

„Радионица није алтернатива другим пројектима, покушајима и плановима на одржавању учења српског језика који нам долазе из матице нити из других средина где живи наша дијаспора. Она је пример несебичног залагања великог броја наших људи и стручњака у Великој Британији да се установи модалитет предавања српског језика у складу са програмом Азбукума.", за РТС наводе из организације „Српски сити клуб".

Радионицу су финансирали Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС и Српски Савет Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво