Изложба Удружења ликовних уметника „Урош Предић“

Удружење уметника „Урош Предић“ из Швајцарске је у својих 25 година постојања и много успешних заједничких изложби први пут одлучило да радове својих чланова изложи у граду Билу.

Изложба је одржана у галерији Алте Кроне, у старом граду Била, и трајала је до 19. августа. Ако је град Бил један од најзначајних центара културе у Швајцарској, онда је галерија Алте Кроне једна од најзначајних изложбених простора у њему.

Зграда у којој се галерија налази је позната по томе да је у њој једно време живео и сам Јохан Волфганг Гете, а данас се у њој, поред галерије, налазе и аматерско позориште као и просторије у којима се једном годишње одржава најзначајнија швајцарска изложба уметничке фотографије.

На термине за излагање се чека и до две године, што показује колико је тај изложбени простор омиљен код уметника. Упркос веома топлом времену и чињеници да се налазимо у сред сезоне годишњих одмора, на отварању изложбе су се појавили многобројни посетиоци.

Окупљене су поздравили садашња председница Удружења, госпођа Љиљана Путинчанин, др. Јасна Анђелковић, као и доскорашњи председник, Јулиен Николић. За уметнички део отварања су се побринули Вера Јовановић, уметница и солистичка певачица из Била и Јарослав Ајвазов, соло певач и инструменталиста из Украјине. Као гост изненађења, окупљенима се обратила и заменица градоначелника града Била, госпођа Силвиа Стеидле.

Посетиоци који су дошли из других делова Швајцарске су били пријатно изненађени када их је она поздравила на чистом српском језику. Као специјални гост се појавила и аташе за кутуру Амбасаде Републике Србије у Берну, госпођа Наталија Гуњић. Кроз галерију је окупљене провео и представио сваког појединачног уметника господине Јулиен Николић.

Сама изложба је добила изразито позитивне критике: изложена уља на платну, акрил, колази, акварели, радови у темпери или илустрације, скулптуре и фотографије су покрили и задовољили свачији укус.

Уметници чија дела су изложена у галерији Алте Кроне су: Аћимовић Вера, Анђелковић Јасна, Бориссов Алеxандер, Габор Титаyаспорн, Јовановић Вера, Колар Илона, Лакић Стеван, Митић Снежана, Петровић Иван, Путинчанин Љиљана, Радојевић Зоран, Ристић Миле, Стајић Славиша, Станковић Ана, Милић Ана, Баришић Марија и Милић Дејан.

Уметност се још једном показала као најбоља спона међу људима. У веома пријатној атмосфери, уметници су размењивали искуства међу собом, одговарали на питања посетилаца, било је и препричавања анегдота, изношења идеја за неке друге пројекте, а шарм старог Билског града је неке од уметника извео на улицу испред галерије, где су пролазнике частили мини акустичним концертом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво