"Креативна радионица Балкан" чува српску реч

Последњег викенда у априлу, на Вечерима пријатеља уметности, које се одржавају у организацији СПКД Просвјета, љубитељи писане речи дружили су се са ауторима из "Креативне радионице Балкан", који живе и стварају у Швајцарској. Из Београда је, специјално за ту прилику, допутовао један од уредника ове издавачке куће, Стеван Крстец Старчински.

Креативна радионица Балкан већ годинама подржава ауторе из расејања који чувају српску реч у туђини. Само у Швајцарској, Креативна радионица Балкан броји десет својих аутора. Овог викенда представљени су радови свих аутора из Швајцарске, али и рад ове изузетне издавачке куће.

Поред аутора, у програму су учествовали чланови Удружења српских писаца Швајцарске, СПКД Просвјета, чланови Српског културног друштва, Данијела Бјелица, Божица Боба Недељковић и Виктор Ђурић...

Испред Креативне радионице Балкан, Стеван Крстец Старчински поделио је и захвалнице СПКД Просвјети, Светоуспенском храму, кафе књижари Фреска, Радију Младост који је и официјални медијски спонзор ове издавачке куће и наравно, свим својим ауторима, као и учесницима ове манифестације.

Вечери пријатеља уметности одржане су у Српском културном друштву 27. априла, у Светоуспенском храму у Цириху 28. априла и у кафе књижари Фреска 29. априла.

Бројни аутори и љубитељи писане речи дошли су на ово дружење из целе Швајцарске, а то је била прилика и да се нови аутори повежу са представником издавачке куће, Стеваном Крстецом Старчинским.

Аутори Креативне радионице Балкан из Швајцарске су: Ердбоб Мики, Снежана Петровић, Емилија Петровић, Мирослава Радојевић, Тања Радојевић, Милена Марић, Данијела Голијанин, Катарина Бошњаковић Перовић, Дејан Милић, Виолета Алексић.

 Стеван Крстец Старчински

Рођен је у Панчеву 1957. године. Његово име љубитељи књига могу пронаћи на корицама више од 120 наслова, а као уредник потписао је дупло више. У тридесетогодишњој новинарској каријери његово име се могло прочитати у готово свим значајнијим новинама.

Писао је: за Омладинске новине, НОН, Здраво, ЏУБОКС, Борбу, СТУДИО, ТВ ревију, Политика експрес... И још низ дневних новина и недељника. Крајем седамдесетих почео је у Радио Београду као организатор и новинар култне музичке емисије Вече уз радио, где је уз легендарног Николу Караклајића приредио више од сто радио емисија. Касније, музичко знање, стечено у радију, преплитаће се и саплитати га цео живот.

Из каријере продуцента, текстописца, маркетинг менаџера издваја свој рад са групом Алиса, у другој половини осамдесетих. У серији Национална кухиња у продукцији НИБ Алтернативе у 66 петоминутних епизода игра једну од главних улога.

После успеха који је серија доживела Стеван је озбиљно схватио своју мисионарску улогу и кренуо стазама и богазама Србије трагом свог претече, Вука Караџића, да прикупља народне умотоворине Србије 21. века.

Стеван Крстец се такође бави сакупљањем куварских рецепата који су до сада сабрани у преко 25 књига. Ту су и многе друге мисли, графити, песме, приче, и штошта друго што Стеван неуморно прикупља. Од 2007. до 2013. године Стеван Крстец Старчински обавља посао уредника издања Беокњиге. Од године 2014. обавља дужност директора креативног тима Креативне радионице Балкан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво