Беч: Прослављено 50 година Закона о православљу

У Бечу је 27. фебруара на веома свечан начин обележен јубилеј "50 година закона о Православљу". Овај значајан црквенополитички догађај организован је у надлежности Васељенске патријаршије, па је присутан био и васељенски патријарх Вартоломеј, а цело славље је одржано у грчким храмовима.

Прво је патријарх Вартоломеј осветио нову грчку капелу Светог Јована Златоустог, затим се прешло у стари грчки храм Светог Георгија, где се служило вечерње богослужење, а завршна свечаност за многобројне званице одржана је у грчкој Саборној цркви Свете Тројице, за Програм за дијаспору РТС-а јавља Миодраг Мецановић.

Са православне стране, поред васељенског патријарха Вартоломеја присутни су били: митрополит Арсениос (Кардамакис), председавајући Православне епископске конференције, патријарх александријски и све Африке Теодор II, руски православни архиепископ за Аустрију Антоније (Севрјук), антиохијски митрополит Исак (Баракат) и српски православни епископ Андреј (Ћилерџић).

Католичку страну заступали су: председник ватиканског Савета за јединство хришћана кардинал Курт Кох, апостолски нунције надбискуп Петер Штефан Цурбриген, бискупи Егидије Живковић, Манфред Шојер, Вилхелм Краутвашл, Клаус Кинг, Алојз Шварц и Франц Шарл, као и бискуп старокатоличке цркве Хајнц Ледерлајтнер.

Законом о Православљу ("Orthodoxengesetz") који је донет 23. јуна 1967. године, Православна црква је добила пуноправну основу за црквено и друштвено деловање у алпској републици. Био је то црквеноправни камен темељац за све активности признатих Цркава и религијских заједница.

Данас у Аустрији живи око 400.000 православних хришћана, а седам православних Цркава су чланице Православне епископске конференције која је основана 2010. године.

Закон, који је, како је рекао васељенски патријарх Вартоломеј "пример сарадње државе и цркве за целу Европу", односи се на следеће Цркве које делују у Аустрији: Цариградска патријаршија, Антиохијска патријаршија, Руска православна црква, Српска православна црква, Румунска православна црква, Бугарска православна црква и Грузијска православна црква.

О правном значају Закона о Православљу, на скупу су говорили бечки стручњак за религијска права Доминик Оришник, руководилац Одељења за вере Оливер Хенхапел и министарски саветник за Православље Антон Штифтер.

Подршку активностима православних хришћана у Аустрији, на свој начин, упутио je и садашњи папа Франциско. Наиме, његов изасланик, кардинал Курт Кох и бискуп Егидије Живковић из Ајзенштата, предали су патријарху Вартоломеју и митрополиту Арсениосу чек на 100.000 евра, којим папа даје подршку изградњи првог православног манастира у Аустрији, који треба да буде саграђен у месту Санкт Андре/Цикзе у покрајини Бургенланд (Градишће).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво